home


Delay + chorus project

chorus&delay

Mijn compagnon-gitarist Gino is al lange tijd zot van mijn pedalboard. Afgezien van een Tuner en een Jacques chorus staan er alleen zelf gemaakte effecten op. Die werken allemaal uitstekend. Hijzelf sukkelt al een hele tijd met een Boss multi-fx, die hoe langer hoe meer allerlei onverwachtse bokkesprongen maakt. Weg ermee dus. Tijd voor ander en beter, waarvan een combipedaal Delay + Chorus de eerste is.

Beide pcb’s heb ik van Tonepad. De Chorus is de Small Clone; de Delay is de Rebote Delay 2.5.
Via Inkscape heb ik de 2 pcb’s samengesmeed tot 1 geheel.
pcb combi delay-chorus

Bypassen van signaal.

Voor de chorus had ik in het verleden problemen met klankverkleuring bij true-bypass. Een ‘work-around’ is om te werken met een jfet, die in bypass het signaal naar de BBD-chip coupeert. Hetzelfde mechanisme is terug te vinden bij de Small Time Delay van Valvewizard. Een jfet coupeert in bypass-mode het signaal naar de delay-chip.

Aanvankelijk had ik dus het plan om 2 van die jfet-switch-circuitjes te maken. Uiteindelijk ben ik gegaan voor iets minder complex: schakelen met een CD4066.

cd4066 switch

De CD4066 chip bestaat uit Cmos-transistors die als spst-schakelaars werken. Zo zijn er 4 schakelaars. Elke schakelaar heeft een eigen controller en kan afzonderlijk bediend worden. 
Van elk effect gaat het clean signaal naar de input van een schakelaar. De output is met 1µF gekoppeld aan de BBD of delay-chip. Wanneer de bijhorende controller Laag is (0 volt of massa), is het effect in bypass. Is de controller Hoog (9 Volt), dan wordt de bijhorende Chorus of Delay ingeschakeld.

Waveshaper voor de chorus.

Mijn eigen Small Clone heb ik voorzien van een extraatje: een waveshaper van Electricdruide. Bij Electricdruide is een chip te krijgen (stomplfo) waarmee je de lfo voor de chorus verschillende golfvormen kan geven (vierkant, driehoek, sinus, zaagtand,…). Ik vond dat dit extraatje ook wel mocht aanwezig mocht zijn om dit combipedaal. 

Het resultaat.

Omdat mijn vorig project (lpb – clon centaur combipedaal) zo goed gelukt is, heb ik voor dit combipedaal hetzelfde gedaan. Ipv houten zijafwerking, een volledig aluminium behuizing.

chorus&delay chorus&delay


home