home


Covid-19 pre-amp


Eigenlijk: een twee-kanaals 2204 pre-amp.

Dit is een herwerking en upgrade van mijn 2204 pre-amp die op mijn pedalboard staat. Ik wou al langer een pre-amp “head” voor m’n 18-watter. In het verleden heb ik me al es gewaagd aan een Soldano in een 19-inch kast, maar dat heb ik nooit gebruikt. Achteraf beschouwd lag dit toen nog wat buiten mijn bereik om zoiets tot een goed einde te brengen. Misschien een idee voor de toekomst.

De PSU.
Old-school; een ringkerntransformator van een jacuzzi 🙂 en omgekeerd aangesloten. We sluiten AC laagspanning (12 volt) aan op de secundaire wikkeling (10 Volt AC) om de hoogspanning te verkrijgen (+230 volt) op de primaire wikkeling. Er is wel gedubbel-checked of de voeding zwaar genoeg is qua vermogen (wattage en stroom). Er gaat immers al 300 mA naar de heaters voor de lampen.
Er is een aparte psu voorzien voor de lampen (12,6 volt dc), de relays (6v dc) en de microcontroller (5v dc).

De componenten.
Ook old-school. Om bedrading te beperken, dacht ik es te experimenteren met het monteren van de componenten direct op de buisvoeten. 
Noot aan mezelf hiervoor: plaats de ‘soldeerbrug’ niet te dicht tegen de buisvoet. Componenten worden hierdoor moeilijk bereikbaar. Deze techniek is evenmin aan te raden bij complexe versterkers. Een Mesa Boogie zie ik niet direct op die manier in elkaar knutselen. Voor dit project was het nog doenbaar, mits wat plan- en denkwerk vooraf.

Twee kanalen.
Dat is een gemis op mijn huidige 2204 pre-amp. Deze upgrade was een ‘must’ en ook de voornaamste reden om met dit project te starten. De meest simpele vorm van kanaal-schakelen is met relays:

  • – Relay A schakelt tussen 2 drive-knoppen.
  • – Relay B schakelt de overeenkomstige tonestack + mastervolume.

Er is hierbij één nadeel: popgeluiden.

In de moderne high-gain versterkers wordt dit opgelost door een mute-circuit. Bij het omschakelen van de relays wordt de signaallijn heel efkes gemute. Blijkbaar komt dit idee van Randall (http://www.freepatentsonline.com/6621907.pdf). De manier waarop het werkt is dat steeds één of meerdere relays “aan” staan. Wanneer een relay uitschakelt (om van kanaal te veranderen bijvoorbeeld), genereert de relayspoel een stroompiek die wordt gebruikt om jfet’s efkes in te schakelen en het signaal naar grond af te leiden (en dus zeer kort te muten). Hoewel ik het mechanisme snap, gaat de uitwerking ervan mijn petje te boven. Bovendien is het toch wat overkill voor dit project. Maar het probleem moet wel opgelost.

Enter “de microcontroller”, een picaxe 08m2 die ik al lange tijd doelloos had liggen. Met een microcontroller is dit perfect na te bootsen, en bovendien met minder complexiteit. De mc wacht op de ontvangst van een puls (van een moment-schakelaar). Als die wordt gedetecteerd, gebeurt het volgende:
1) activering mute-circuit: een optocoupler parallel aan de uitgang van de pre-amp
2) omzetten van de relays (uit naar aan of aan naar uit, afhankelijk van de vorige toestand)
3) dé-activering mute-circuit

Het voordeel is dat ook de bijhorende kanaal-led’s mee kunnen aangestuurd worden. 

Afwerking.
Het chassis is afkomstig van Tube-Town. Ik heb er een omkasting voor gemaakt in mdf, en aangekleed met resten tolex. Zwart en groen… het heeft wel iets. 
De grafiekskes zijn afgekeken van Orange. Ik heb dit al altijd tof gevonden, en het paste wel om het voor dit project te gebruiken.


home