home


Vox V847 wah

Een tijd terug kreeg van onze bassist een pedaal cadeau. Iets wat hij zelf lange tijd geleden van iemand es had geërfd, en waarvan hij eigenlijk niet goed wist wat er verder mee aan te vangen. En gezien ik graag knutsel aan gitaareffecten… Misschien kon ik er iets mee.

Het bleek een volumepedaal te zijn van Italiaanse makelij. Geen verdere merkvermeldingen. Waarschijnlijk hoorde het bij een keyboard of zo, want er ging een kabel met jack aan en verder niets. Geen stroomingang, geen in- of uitgangsjacks, niets wat er op wijst dat het ooit voor gitaar of dergelijk bruikbaar was.

Binnenin was weinig meer te zien dan een potentiometer met getande as.

Maar ik had nu wel een op en top behuizing voor een wah-project (merci Vincent)!!

Sinds jaar en dag speel ik met een Dunlop JH1FW wah. Het fuzz-gedeelte gebruik ik nooit. Al bij al ben ik daar best tevreden over. Alleen stoort die voetschakelaar me soms. Je moet die induwen om de wah te ‘activeren’ en ‘uit te zetten’. Je moet daar wel mee oppassen, want het doet zich voor dat je net niet hard genoeg duwt. Op dat vlak ben ik wel wat jaloers op de wah’s van Morley die ‘in gang schieten’ of ‘stil vallen’ van zodra je de ‘rocker’ van de wah beweegt of niet meer beweegt. Een wah met een soft-touch activering zou wel iets zijn dus. Maar hoe doen we dit?

Ik had in mijn rommelbak nog zo’n een microschakelaartje liggen.

microschakelaar

Ik dacht eraan om dit op zodanige wijze te monteren, dat het lipje van de schakelaar quasi op de bodem van het pedaal rust. Doorheen de bodem boorde ik een gaatje naar de ‘rocker’ – het wieltje van het lipje van de microschakelaar past er net doorheen. De ‘rocker’ heeft op die plaats een rubberen voetje. Daar kan een klein vijsje in  gedraaid worden, zodanig dat het kopje van het vijsje de schakelaar induwt.

Ik had ook nog een Finder dpdt relay liggen. De microschakelaar kan nu het relay aansturen.

Et voila, true bypass via soft-touch activering. Gedaan met “indouwen” van voetschakelaar. De hiel naar achter brengen activeert de Wah. Wil je de Wah uit, dan duw je gewoon de neus volledig in.

Voor het pcb heb ik het mezelf gemakkelijk gemaakt. Op tonepad zijn veel fx-projecten terug te vinden, ook van een wah. Ik heb deze gedownload en geëtst.

Nu nog een Icar pot en een Fasel bestellen, en we zijn vertrokken.


home