home


Acoustic 360 Bass Fuzz

Ik werd op een verjaardagsfeest van een vriend van me in contact gebracht met de bassist van de coverband Frituur Paula. Ik werd voorgesteld als knutselaar, en of ik die persoon uit de nood kon helpen. Hij had z’n oog en oor laten vallen op een filmpje van moosapotamus – de acoustic 360 bass fuzz. Hij had het effect graag toegevoegd aan zijn collectie, en hij stond al in contact met iemand die het pedaaltje voor hem wou maken, maar om één of andere reden was die persoon plotseling niet meer te bereiken en reageerde deze niet meer op enig bericht. Zonder veel aarzelen nam ik de uitnodiging graag aan.

Op de site van moosapotamus is alles terug te vinden (schema, pcb, layout). In Kicad heb ik het schema en pcb opnieuw (na)gemaakt. Kwestie van een goeie print te kunnen maken voor m’n pcb.

Bret, zo heet de bassist, wou nog een extra: een boostfunctie. Daar had ik wat denkwerk voor nodig; de bass fuzz mixt een clean en fuzz sound op een passieve manier naar de uitgang. Ik besloot om dit om te turnen naar een actieve inverterende mixer, iets wat ik eigenlijk nog nooit had gemaakt.

Van zowel het cleane als het fuzzkanaal vertrekt een 10k weerstand naar een parallelle 100k weerstand. Deze heb ik vervangen door een TL071-opamp, waarbij de negatieve pool en de uitgang verbonden zijn met een vaste 10k weerstand, en een 25k potentiometer. Dit geeft een variabele boost van x2 tot max x7. De positieve pool van de tl071 hangt aan een voltagedeler van 2 gelijkwaardige weerstanden. Het circuitje is op stripboard gesoldeerd.

De behuizing is opnieuw volledig handgemaakt, zoals eerdere projecten. Bret had wel een verzoek voor de graphics en de leds.

Dit is het resultaat geworden:

Bijzonder geslaagd, al zeg ik het zelf. En ondertussen heeft Bret laten verstaan dat hij bijzonder content is met zijn aanvulling op z’n pedalboard.home