home


Fet Overdrive – AC 30

fet ac30

Dit projectje ligt al van eind vorige zomer te wachten op afwerking. Ik vond het in het boek “How to design, customize and build Effect Pedals” van Indyguitarist – aka Brian Wampler.

Het is een overdrive bestaande uit 2 versterkertrappen van n-fet-transistoren (2n5458). Van elke fet werd de Vp en de Idss gemeten. Vp is de “afknijpspanning” van de fet; de spanning tussen Gate en Source die ervoor zorgt dat de fet geen stroom meer doorlaat en dus wordt afgeknepen. Idss is de maximale stroom die doorheen de fet kan lopen. Beide parameters zijn nodig om accurate weerstanden voor Source en de Drain te kunnen bepalen voor een optimale werkinstelling of bias van de fet.

In het verleden – nog voor het hip was om van van web-API’s te spreken – heb ik daar een applicatie voor gemaakt. Vandaag gebruik ik die nog steeds, de fet-calculator.

Dit is het schema:

ac30_schema
AC 30

Er staat wel een fout in. Namelijk de Gate van de 1ste fet “zweeft” vanwege de 1 uF condensator. Om een (negatieve) spanning tussen Gate en Source te kunnen creëren, moet de Gate op de één of andere manier met grond verbonden zijn. Vaak wordt hiervoor een hoge weerstand (1 Mega-Ohm) gebruikt. Hierdoor verkrijg je ook een hoge ingangsimpedance.

Verder heb ik een mod toegepast. Eén van de laatste 15k / 0.0022uF filters heb ik vervangen door de Simple and Wonderfull Tone Control van Mark Hammer. Op die manier heb ik een tone-control die gaat van dof naar scherp.

De afwerking van het pedaal is simpel: ik heb een 125B doosje met fijn staalwol wat opgeblonken, en vernist met blinkende lak. Met Inkscape heb ik grafisch een ietwat AC-30 versterker toets getekend. Dat is afgedrukt op gekleurd papier en bekleefd met doorzichtig plastiek folie (het spul dat wordt gebruikt om boeken en schriften te beschermen / kaften). Die “sticker” is dan op het doosje gekleefd. De vernis helpt en zorgt voor goede kleefkracht en dat de sticker na verloop van tijd niet gaat “bubbelen”.home