home


mosfet pre-amp

 

Misschien es een ideetje om uit te werken: een mosfet-preamp. Niet zozeer een stompbox, al zou je het ook perfect als gitaar-effect kunnen bouwen. Maar een effectieve pre-amp, die nog vóór de pedalenketting staat. Kan wel es een dankbare aanvulling of meerwaarde zijn.

De ca3240, een mosfet input / bipolar output dual op-amp, zou de IC of choice zijn. In sé kan je eender welke  dual op-amp gebruiken (tl072, jrc4558, opa275, lf353n, ne5532, etc…); het is eerder een kwestie van smaak. Persoonlijk hoor ik liever deze op-amps vanwege de mosfets. Naar mijn gevoel klinken mosfets meer transparant. Een ander voordeel is de enorm hoge ingangsimpedantie (+1 Tera-Ohm) die ze van nature hebben.

Het eerste deel van de op-amp is als x10 inverteer-versterker geschakeld, met een plat frequentieverloop. Er is hoge ingangsimpedantie (1 Mega-ohm) en zeer lage uitgangsimpedantie (60 ohm volgens datasheet). Ideaal dus om een gitaarsignaal te bufferen, dan wel x10 te boosten.

Wat volgt is een actieve baxandall toonregeling. Hiervoor wordt het 2de deel van de ca3240 als niet-inverteerversterker geschakeld. Werkt ideaal, gezien de zeer lage uitgangsweerstand van de vorige trap. Ook de actieve toonregeling heeft een lage uitgangsweerstand, wat goed is voor wat volgt: een mosfet klasse A voltage-versterker.

De laatste trap zou dan kunnen bestaan uit een 2n7000 mosfet (of een bs270). De schakeling is vergelijkbaar aan de AMZ mosfet-boost. Omdat er al een spanningsdeler voor “Vref” bestaat is, en omdat de Gate van een mosfet bijna geen stroom trekt, is de 2n7000 te biasen door de Gate dmv een 1 mega-ohm weerstand (die tezelfdertijd de ingangsimpedantie bepaalt) te schakelen met Vref.

 

Update 23/10/2017.

Ondertussen heb ik het idee van een mosfet eind-booster wat laten varen. Om de 2n7000 te biassen zou een 2de spanningsdeler vertrekkend van Vref (op-amps) beter zijn. De mosfet Gate komt zo op een 4de van de voedinsspanning te zitten. De helft, 9 Volt op de Gate, is te hoog en geeft (toch volgens simulaties) rare resultaten.

 

Hierboven een simulatie.

Ik denk dat een eindboost van het goede wat teveel zal zijn, al kan het natuurlijk geen kwaad om het uit te tekenen en op te nemen in een pcb. Het kan dan nog altijd van pas komen voor bijv. een overdrive.


home