home


Spanningsverdubbelaar

Ik ben bezig met een Colorsound Powerbooster, een bass / treble booster die terug gaat naar de jaren ’70. Grote namen als David Gilmour, Jan Akkerman, Jeff Beck,… waren gretige gebruikers.

In tegenstelling tot de meeste gitaareffecten, is de voedingsspanning van de powerbooster 18 volt.
De reden: de powerbooster bevat enkel transistoren. Om de “boost” zo clean mogelijk te houden, werd de werkspanning verhoogt en verdubbelt. De meest voor de hand liggende manier om van 9 naar 18 volt te gaan, is door 2 batterijen in serie aan elkaar schakelen. De spanningen worden opgeteld, en je krijgt 18 volt. Zo deed men het ook in de jaren ’70.

Er bestaat een 9-volts versie van de powerbooster, maar vanwege de lagere werkspanning is dit vooral een overdriver. En ik wil een cleane booster.

Batterijen gebruik ik liever niet meer, en al zeker geen 2. Altijd een gedoe en een zorg.

Er bestaan IC’s, charge pumps zoals de max1044 of icl7660, die 9 volt werkspanning verdubbelen naar 18 volt. Die heb ik helaas niet voor handen.

Het is ook mogelijk met een 555-timer. Die heb ik wel voor handen:

Een relatief eenvoudig circuitje, ware het niet dat ik niet sta te springen om nog een klein pcb’tje uit te werken en te prielen.

Ik ben dan maar gestrand op een “cmos volgate doubler” met een CD40106 Schmitt Trigger op wat veroboard. Hier mooie uitleg en voorbeelden hoe je met cmos gates (CD4049, CD4066, CD40106) normale lage voedingsspanning kan oppompen tot ware hoogspanning. De truc is om dmv een hoog frequency pulsegenerator (van één of meerdere cmos gates, een weerstand en een condensator), een “pomp” te maken die met de resterende inverteerders en dioden de condensatoren oplaadt en de spanning oppompt. Hoe meer gates je in serie schakelt, hoe hoger de werkspanning wordt. Wel opletten met de werkstroom; die wordt immers steeds lager naarmate de spanning hoger wordt.

Met een beetje planning kon ik alles netjes en fijn op een veroboardje krijgen van ong 2,5cm op 4cm. Een driekwartierjes werk, en klaar. Mooie stabiele 17 volt spanning, goed genoeg voor de Powerbooster.

 


home