home


Diydave’s mini-amp / firefly – Finished!!

Het is er van gekomen. De Mini-amp is af (of toch zo goed als).

Tolex en speaker-grill.

Ik ben gegaan voor een retro-look met 2 kleuren Tolex: crème als hoofdkeur, en zeegroen voor de zijkanten. Het was de eerste keer dat ik echte “tolex” heb gebruikt, en ook de eerste keer dat ik 2 kleuren combineer. Vooral voor de zijkanten heb ik een aantal keer es goed in mijn baard moeten krabben. Het zicht moet van beide kanten symmetrisch zijn, en de overlapping boven en onder (thv zijkanten) even groot. Tolex rekt uit. Het volstaat niet om 2 lappen van dezelfde lengte te kleven; er zal onvermijdelijk een verschil in zijn.

Speaker is een Jenssen 8″ / 15W van Tube-town. De zwart-witte grill-cloth matcht zeer mooi met de tolex en zwart chassis met crèmekleurige knoppen.

Geluid.

Bij de eerste tests viel het geluidsvolume van de mini-amp wat tegen. Om er ietwat van volume uit te persen, moest de volumeknop volledig open staan. Maar ik realiseerde me dat de kathode-weerstand van de 12au7 niet was overbrugd met een condensator. Het gevolg is interne signaalfeedback via de kathode, met volumeverlies tot gevolg. Een 470µ / 35 volt condensator later, en de amp werkt als een liertje. Verrassend veel volume; Baxandall-tonestack werkt uitstekend.

De amp geeft prettige overdrive als je de volume helemaal opendraait, en is mooi te tunen alsof je door een marshall-stack zou spelen.

Nog beter is om er een treblebooster voor te plaatsen. Hierdoor gaat ook de ingang van de versterker oversturen. Wat terugdraaien op de volume, hoog verminderen, laag bijdraaien, en je krijgt een mooi en droog AC/DC geluid.

Fender Jaguar op neck-pickups geeft dan weer mooie en volle klank + sustain. Zeer prettig om spelen. En vooral: je maakt de buren niet wakker.

Update.

Inmiddels heb ik mijn mini-amp al bestookt met verschillende distortions / boosters: fuzz face, OCD, SHO, muff fuzz, Red Llama, etc… Allemaal klinken ze zalig door de Jenssen 8” speaker. Vooral de compactheid en licht gewicht zijn uitermate prettig. Ik had een delay te testen: amp op stoel dicht bij werktafel, kabeltjes aansluiten, en testen maar. Geen hinder voor studerende kinderen of TV-kijkende partners.

De Firefly – mini-amp… waarom heb ik die niet eerder gemaakt.

Nog wat clipjes:

Mini-amp met de Tube Overdrive

 

Mini-amp met de Muff Fuzz


home