home


Diydave’s mini-amp / firefly gitaarversterker

ff_06

Nieuwste project: een mini-amp (zoals de firefly) volledig van scratch. Handgemaakte chassis, omkasting met fingerjoints, 8 inch speakertje,… Gewoon een geinig, klein en simpel slaapkamer-versterkertje.

De eerste schetsen dateren van rond maart / april dit jaar. Ik ben er dus al efkes mee bezig.

Het houtwerk als eerste.

Anders dan bij m’n andere versterker-projecten ben ik gestart met het houtwerk.  Afmetingen: 10 inch x 10 inch x 10 inch met 15mm dikke multi-plex.

Voor de eerste keer heb ik een soortement “finger-joint”-methode gebruikt om de panelen vijsloos met elkaar te verlijmen. Wegens beperkt timmermateriaal en -vaardigheden, zijn de “fingers” zo’n 5cm breed, waar dat meestal maar een cm of zo. Het koste me de nodige moeite en tijd. Toch is het geheel zeer solide en geeft het geen krimp.

ff_01 ff_00

Voor de afronding van zijden en hoeken was het eveneens behelpen, want geen freesmachine. Eerst werd de zijden wat vlak geraspt. Vervolgens werd alles egaal rond geschuurd met schuurpapier van verschillende korrel: grof (80), dan fijn (120) en vervolgens zeer fijn (240). Het geheel zal in een latere fase bekleefd worden met tolex.

ff_03 ff_02

Vervolgens: het chassis.

Is op maat van de houten omkasting uitgewerkt en bestaat uit een 1mm dikke aluminium plaat die in een geflensde U-vorm is geplooid. Afmetingen: 7.5 cm x 12.5 cm x 22 cm.

Het chassis wordt aan de bovenzijde van de combo met bouten vastgemaakt.

Ik heb in Inkscape een eerste draft gemaakt welke onderdelen (buisvoeten, transformatoren, potentiometers, componenten, etc…) het best waar zouden komen in het chassis. De visualisering van de verschillende onderdelen is altijd een dankbaar gegeven om verdere stappen te plannen.

mini_amp

Het geheel is, nadat alle gaten en openingen waren geboord, volledig overtrokken met zwarte kleefvinyl.

ff_07 a

De versterker: het schema.

De mini-amp wijkt fel af van de originele firefly. Ik heb er eigenlijk – tot mijn eigen verbazing – geen echt volledig schema voor opgemaakt. Ik heb me laten leiden door firefly en orange.

Dit is het schema van de firefly:

firefly_schematic

De PSU is integraal overgenomen.

De boost-sectie (een cascode van 2 triodes) is geëlimineerd. Reden: plaatsgebrek en zucht naar simpliciteit.

De pre-amp is een integrale doorslag van de Orange 120 Graphic: een 12ax7 – baxandall tone-stack – 2de helft van 12ax7.

Ook het power-amp deel werd anders benaderd. Bij de firefly wordt de grid van één van de 2 triodes  van de 12au7 aan grond gehouden. Dus eigenlijk wordt die buiten werking gesteld. Toch krijg je een soortgelijk push-pull geheel omdat een PP-outgangstransformator gebruikt wordt. Ik vond het wat zonde om maar één triode van de 12au7 te gebruiken. Dus heb ik een effectieve push-pull configuratie uitgewerkt, zoals dat bij pentodes het geval zou zijn.

Om die push-pull configuratie te krijgen, heb je wel een fasesplitter nodig. Om het gebruik van een extra buis te vermijden, zocht ik mijn toevlucht in Solid-State door een power mosfet (irf740) als concertina te gaan schakelen.

mosfet-pi

De versterker heeft dus volgende configuratie: triode – baxandall – mastervolume – triode – concertina – eindtriodes.

Ik heb lang getwijfeld over de te gebruiken methode voor de componenten: point-to-point, perfboard, pcb,… Uiteindelijk is het PCB geworden met het reuze handige DIYLC van Bancika.

g12175

Voor de baxandall-tonestack zijn de condensatoren, weerstanden, bedrading, etc… per potentiometertje op wat veroboard gebruikt. Zo bespaar ik plaats op het main-board. De tone-stack is dan ook simpel in en uit de versterker te halen.

b

Dit is het voorlopige resultaat. Nu nog tolex, speakerbekleding en de rest van de afwerking.

ff_05 ff_04

Wordt vervolgd…


home