home


Simulatie versus The Real Deal

virt

In Supersimpele overdrive zien we hoe je met een n-mosfet een lekkere overdrive kan maken. In het artikel worden screenshots getoond van wat er te zien was op de oscilloscoop (Xoscope eigenlijk). Het ingangssignaal bestond uit een sinus-achtige golf, opgewekt door de Quick and Dirty Sinusgenerator. De screenshot is dus “The Real Deal”.

mosfet_Odrive

Ik heb dezelfde schakeling nagemaakt in Ltspice: zelfde weerstandswaarden en zelfde condensatorwaarden. Het ingangssignaal is een sinusgolf van 100mVolt peak-peak en met een frequentie van 1 Khz.

2016-04-09-130749_1600x900_scrot

Afgezien van het fase-verschil, is het frappant hoe gelijkaardig beide resultaten zijn. Natuurlijk kan er niets tippen aan “live” test van je circuit, maar een via de virtuele weg kan je toch een idee krijgen van wat een mogelijks resultaat zou kunnen zijn. In die zin, is het uitdenken van iets alvorens het effectief uit te testen geen tijdsverlies.


home