home


Songtekst Footswitch

fp_02

Oftewel: hoe de zanger van je band uit de nood helpen met restmateriaal.

De zanger van onze band is het beu om z’n songteksten ergens verdoken op een muziekstaantje te plaatsen voor het geval hij weer es de draad kwijt is tijdens een nummer. Het liefst zou hij de songsteksten ergens onopvallend op een scherm zien. Al snel kwam hij uit op een soort van monitorkast voor op het podium. De kast is voorzien van een PC-scherm om de teksten ervan af te lezen. Verspringen naar volgende songtekst zou dan via een voetpedaaltje moeten gebeuren.

Een oude laptop met vga-uitgang wordt vanonder het stof gehaald. Die kan in de kast ingebouwd worden. Een extern scherm kan als hoofdscherm gemonteerd worden met daaronder de laptop.

Wat betreft het projecteren van de teksten is Powerpoint (of een Open Source Variant) de meest voor de hand liggende optie. Elke song = een slide / dia. Voor elk optreden kan de setlist op dia’s uitgeschreven worden en ingeladen naar de “songtekstprojector”. Met een klik op de muis verspring je naar de volgende slide / song. Gedaan met verborgen muziektstaantjes.

Een muis is natuurlijk niet gemaakt om er met je voet op te gaan stompen. In geen tijd is het ding in frut. Hoe gaan we dit nu zonder al te veel poespas en zotte kosten voor elkaar krijgen? Wel zo:

fp_00

Parallel aan de linker muisknop is de schakelaar van dit BOSS-pedaaltje gesoldeerd (een overschot van een ontmandelde chorus). De muis past netjes in de behuizing. Ik heb het vastgezet met een rest hard-schuim.
De onderzijde van de muis is afgeplakt met zwarte tape. Op die manier “denkt” de muis dat hij op een tafelblad of mousepad staat. Een duw op het pedaaltje wordt nu een klik op de linkermuisknop. Gezien de muis zonder probleem compatibel is met de laptop, is deze “stompbox” dat ook.

Nu nog de rest van het project inbouwen en afwerken (pc-scherm, laptop, bekabeling, etc…), en we hebben een gelukkige zanger.


home