home


Ontwerpen van een actieve drie-bands equalizer

In een datasheet van de lf353 opamp vond ik een schema’tje voor een actieve driebands equalizer. Het leek me wel leuk om er een gitaarfx van te maken. Een goeie equalizer kan altijd wel van pas komen.

Bijkomend kan ik m’n inkscape Jigg gaan uitbreiden. De equalizer moet in een 125B doosje passen, en ik zou die horizontaal gaan uitwerken. Op die manier staan alle knoppen netjes op een rij.

jig2

De eq is niet zo ingewikkeld. In het originele schema gaat het signaal via een buffer naar een bass, mid en treble filter. Alle drie de filters zijn “actief” en boosten dan wel dempen bepaalde frequenties, maar zonder volumeverlies.

De buffer heb ik omgevormd naar een “drive” voor een versterking van x1 (buffer) naar x6.

De filters zijn wat aangepast om beter aan te sluiten bij de frequentierespons van een gitaar.

schema

Om getuttel met draadjes te beperken, komen de potmeters op het PCB. Zo krijg een pcb’tje van ong 9cm lang en 3cm hoog. Lekker compact, en het boardje zit via de potmeters vast.

pcb

Om dit netjes in te passen in een 125B, leek het nuttig om m’n huiswerk eerst te doen in inkscape. Niets vervelender dan achteraf te moeten vaststellen dat je met aantal cruciale elementen geen of te weinig rekening hebt gehouden (plaats van input- en output-jacks, dc-jack, etc…).

triband

Zo zou het er moeten gaan uitzien.

En avant.


home