home


18 watt versterker – afwerking

03

Mijn afgewerkte 2 kanaals all-tube 18 watt gitaarversterker.

Eind vorig jaar heb ik m’n 18watt onder handen genomen. Het was de eerste lampenversterker die ik in 2006 heb gekocht en in elkaar heb geknutseld.

De versterker heeft eigenlijk nooit de afwerking gekregen die het verdiende. Bovendien heb ik van de gelegenheid gebruikt gemaakt om wat “mods” aan te brengen.

VVR

Een eerste mod is de Variable Voltage Regulator.
De 18watt komt maar tot z’n recht als hij loeihard staat. Dat is niet altijd leuk voor de mede-bandleden. Met de VVR kan je de versterker toch voluit laten gaan, maar op een aanvaardbaar volume-niveau.

Meer info: hall amplification.

EF86 kanaal

Ik had nog een EF86-pentode liggen (merk: SED) van een vorig project. Ik vond het jammer dat deze werkloos op de plank lag. Ik heb de 18watt dan maar een 2de kanaal gegeven.

TMB kanaal

De oorspronkelijke 18watt heeft maar één kanaal met een tone- en een volume-knop. Om de amp op het niveau van klank-kleur wat soepeler te maken op, heb ik een Marshall TMB-tone-stack eraan toegevoegd. Er is ook een een pre-gain en een mastervolume.

LND-150 Cathode Volger

Tone-stacks worden het best voorafgegaan door een versterkertrap met lage uitgangsimpedantie. Meestal wordt hiervoor een als cathode-volger geschakelde triode gebruikt. Omdat ik er geen meer op overschot had, heb ik de mosfet-follies truck toegepast (geofex). Een lnd150 mosfet werd als cathode-volger geschakeld.

Afwerking

Omhulsel is dennenhout: 18mm dik.
Front en achterpaneel bestaat uit MDF.
Dit alles is gekleurd met houtvernis.
Ook de piping is van eigen hand: siertouw tussen een reep verduisteringsgordijn gekleefd.

04 03 01

08 09 010

Staat in schril contrast met wat het ooit geweest is, vindt je niet?

a_00 a_01


home