home


Fkr – Four Knob Rat

De laatste tijd zit ik in m’n pedaaltjes maken. Dit is de 4de van dit jaar: de Fkr, een afkooksel van de proco rat met extra mojo.

fkr05

De Proco Rat is voor mij zo’n “love-it or hate-it” pedaaltje, en eigenlijk niet zo m’n “cup of tea”. Het ding heeft veel gain, en de frequentie-response is niet naar m’n tand (nogal scherp). Maar het is altijd leuk om je skills verder aan te scherpen. Het was ook een gelegenheid om m’n behuizing-bouw-kunsten verder te verfijnen.

Mods, mods, mods

De Rat is op het eerste zicht een redelijk simpel circuit: een opamp boost het signaal met +40dB. De opamp, samen met een paar silicone-diodes klippen de toppen en vormen je signaal tot een blokgolf. Met de filter kan het hoog afgevlakt worden.

Toch is de Rat omgeven door wat mojo.

Er is de opamp zelf: lm308. Een – naar huidige normen – trage en eerder beperkte opamp. De lm308 heeft moeite met hoge frequenties: de snelheid van respons is vele keren lager dan bijv een tl071. Ook de gain zakt fel naarmate de frequenties stijgen. Volgens de ene maakt dit net wat de Rat als Rat doet klinken, voor een ander is dit gewoon een rommel-opamp die men destijds uit noodzaak (lees betaalbaarheid) heeft genomen. Een gelijkaardige discussie zie je bij de Tube-screamer en de fameuze jrc4558 opamp. Ondertussen betaal wel al heel wat voor een lm308.

Er zijn de diodes. De oorspronkelijke Rat had 2 silicone 1n4148 diodes. Ondertussen zijn er meerdere versie’s van de Rat, waarbij vooral en enkel de diodes worden gewijzigd (bijv. de turbo-rat = een rat met rode leds ipv signaaldiodes).

Er is de “reutz”-mod. Bij de standaard-rat zijn er 2 weerstanden en condensatoren die tov elkaar parallel staan, maar beiden in serie met de Gain-pot. Samen bepalen ze een zekere frequentie-response. De reutz-mod bestaat erin om één van de weerstanden te vervangen door een 1k potentiometer.

Deze Fkr heeft volgende mods:

  1. Opamp = CA3140 mos-ic
  2. Diodes = keuze tussen BATT 41 of OA81 (NOS)
  3. Reutze-mod = die noemde ik mild-control

Behuizing

De behuizing is van eigen hand. Ik stapte af van de zijdelingse U-profielen voor de bevestiging van de houten zijkanten. In plaats hiervan, bevestigde ik de U-profielen aan de binnenkant van de voor- en onder zijden. De flapjes zijn wat korter omgebogen dan de breedte van het doosje (zo’n 2 mm). Er onstaan zo uitsparingen, waarin de lijm dik kan aangebracht worden. Het houtwerk kan nu mooi tegenaan het aluminium geduwd worden. Dit alles zorgt voor een solide en robuust doosje.

1sm fkr04

Afwerking

Er waren grafieks voorzien, maar bij het passen van de knoppen werd ik verliefd op de strakke uitstraling van zwart, chroom en hout. Zelfs voor de led heb ik nog een achtergebleven chroom-ledhouder genomen. Het geheel is dus eerder klassiek, maar daar trek ik me nu es geen reet van aan sie.

fkr01 fkr03 fkr00

Hoe klinkt ie

Hieronder korte fragmenten, opgenomen met een smartphone.

Versterker: Champ kloon (1 x EC83 – 1 x 6V6) & Marshall 4 x 12” cabinet

Gitaar: Fender Jaguar (neck & bridge humbuckers)


home