home


Silicone Rangemaster

In het rijtje van ’technieken om doosjes af te werken’: deze treble-booster.

wrm_01

Dit projectje was het allereerste wat ik heb geknutseld: the range van newtone-online. Dat is alweer zo’n 8 jaar geleden. Het ligt al jaren ik de kast stof te vangen. Ik had ooit de intentie om het doosje te hergebruiken, maar omdat ik alle verf er niet af kreeg is het bij die intentie gebleven.

Tot vandaag dus.

Het circuit is een silicone treblebooster met tone-schakelaar.

  • 2n2222 metal-can transistor (retro look)
  • volumeknop: laat je eigenlijk het best op maximum staan
  • Tone-schakelaar: om te kiezen tussen frequenties (modern – classic – fat)

Het originele boardje en componenten zijn hergebruikt. De bedrading is opgefrist en strakker gemaakt (was een zootje). Polariteit is omgezet naar +9 volt ipv -9 volt. Zowel de transistor als ingangs-condensatoren staan op voetjes. Je kan er dus een andere transistor inplooien, of gaan spelen met de sound door andere condensatoren te gebruiken.

Afwerking.

Dat was opnieuw een test. Ik vond een geinige strip in een tijdschrift. Die kleefde ik op de bovenkant. Voor de zijkanten knipte ik repen uit ( even hoog als het doosje) die ik rond het doosje kleefde. Ik gebruikte hiervoor witte houtlijm (decoupage) ipv de vroegere lijmstift. Het papier hecht beter aan de ondergrond, en het wordt ook wat week waardoor je beter de hoeken kan aankleven.

Houtlijm droogt uit naar een doorzichtig filmlaagje. Nadat het papier er is op gekleefd en uitgedroogd, heb ik het volledige doosje nogmaals ingesmeerd met een laagje lijm. Het papier krijgt zo een plastiekachtig beschermlaagje en zit wat ingekapseld in de lijm.

Dit alles goed laten drogen op een warme plaats (een dag of 2) zodat lijm + papier goed uithardt.

Vervolgens een aantal laagjes blanke lak aanbrengen, en alles opnieuw een dag of 2 laten drogen. De lijm verhindert dat het papier wordt aangetast en dat de kleuren beginnen uit te lopen.

Er kunnen op bepaalde plaatsen toch nog blaasjes en oneffenheden komen. Ik heb dit netjes vlak gepolierd met fijn staalwol (000). Goed afstoffen en opnieuw lakken.

wrm_06

Idem voor de onderkant.

wrm_04

Ik ben behoorlijk tevreden met het resultaat.


home