Gitaarpedaaltjes kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt. Doorheen de tijd heb ik een aantal technieken gebruikt, de één al beter dan de ander. Nav de afwerking van een Fuzz heb ik er es een aantal naast elkaar geplaatst. Hoofdbron van alle methoden is diystompboxes.
****
Gewoon verven.
Dit is het 1ste pedaaltje dat ik ooit heb geknutseld. Het was een kit van Newtone (The Range). Afwerking was simpel: een aantal laagjes rode glanzende kleurlak. Geen letters of tekeningetjes. Inmiddels heeft ik het doosje een nieuwe bestemming gekregen. Simpel, maar verder weinig interessant.
****
Graphics op slides.
Het oog wil ook wat. Een pedaaltje met een coole tekening is altijd toffer. Alleen… hoe krijg je die tekeningetjes op het doosje?
Meestal worden er waterslide decals gebruikt: folievelletjes die je met water losgeweekt. Maar ik ben daar geen fan van, en op vandaag heb ik dit nog nooit toegepast. Jaren terug zag een voorbeeld waarbij de “slides” van een overhead-projector werden gebruikt.
De afbeelding wordt in spiegelbeeld op het doorschijnende plastic vel (A4) afgedrukt. De bedrukte zijde wordt vervolgens met blanke lak (spuitbus) gefixeerd. Ook het doosje wordt met blanke lak overgespoten. Wanneer de lak wat begint te drogen (en plakkerig wordt), kan je de “slide” aanbrengen en aandrukken. Alles goed laten drogen. Nadien verder afwerken met een aantal laagjes blanke lak.
Bevindingen:
- Vergt (droog)tijd tussen de verschillende stappen
- is niet zo goedkoop (de vellen kosten wel wat geld)
- het vasthechten van de slide is niet zo evident (luchtbellen, doosje niet 100% vlak, laklaag niet overal even dik, etc…)
- Na verloop van jaren begint de tekening te verkleuren
Dezelfde techniek is toegepast op de Dharma Box (OCD overdrive)
****
Graphics op (foto)papier.
Ik zocht naar een manier om “witte letters” op je doosje te krijgen. Inmiddels had ik de toner-transfer met foto-papier goed onder de knie. Dus ging ik aan de slag met fotopapier.
- Tekening op fotopapier afdrukken (je kan nu wel witte letters krijgen)
- doosje schilderen en laten drogen
- tekening uitsnijden en op doosje kleven (met lijmstift)
- aantal lagen blanke lak erover en klaar
Simpel, en niet al te veel werk.
Fotopapier is eigenlijk te dik, en het is opletten geblazen met welk soort fotopapier je gebruikt.
Deze methode heb ik later nog toegepast op de 386. Tekening is afgedrukt op gewoon papier en op doosje gekleefd. Dit gaf het probleem dat de tekening dreigt uit te lopen (owv de sulventen in de verf) + vorming van blaasjes op het papier.
Toepassing van papiertechniek + lak op de Pig Muff. Tekening komt uit tijdschrift. Het blijft wat behelpen.
****
Giethars (Epoxyhars).
Deze techniek vond ik eveneens terug op diystompboxes. Een aantal bouwers gebruiken “Envirotex”, een vorm van giethars. De graphics worden op het doosje aangebracht (waterslide decals, papier, andere). Het doosje wordt met een hoeveelheid hars overgoten. Als het hars droog is, en uitgehard, heeft het doosje een mooie, krasvaste glanslaag. Tekening is volledig ingebed in het hars.
Bevindingen:
- Het lijkt makkelijker dan het is. De harslaag toont lopers aan de zijkanten, al kan dit aan de onderliggende laklaag liggen.
- Enorm lange droogtijd. Het duurde 5 dagen alvorens het hars was uitgehard. Omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid hebben een grote invloed.
- Het papier raakte (ondanks een fixering met blanke lak) verzadigd door het hars, waardoor het verkleurde.
- Achteraf mag je alle gaatjes herboren, want opgevuld met hars of lopers.
- De uitharding is niet 100%. De warmte van je handen maakt het harsoppervlak opnieuw wat week, waardoor alles “beduimeld” raakt. Maar misschien was mijn keuze van produkt fout.
- Ik schrijf het niet volledig af. Het resultaat is wel een zeer mooie afwerking.
Inmiddels bereikte ik al een aardig resultaat op een testdoosje. Ipv het hars erover te gieten, heb ik het doosje “overschilderd” met hars.
****
Decoupage.
Ik ben geen “ace” in grafisch werk. Meestal ben ik niet 100% tevreden van mijn eigen grafische creaties. Het gras lijkt wat dit betreft altijd groener aan de overkant.
Het internet bracht me bij decoupage: voorwerpen worden (met papier of ander medium) bekleefd en afgewerkt met vernis. Ik had toffe afbeeldingen gezien in een tijdschrift en ging aan de slag. Ik gebruikte gewone witte houtlijm. Je kan ook speciale lijm gebruikten alla modpodge.
- Doosje inlijmen en tekening aanbrengen. De zijkanten werden rondom met papier gekleefd.
- Goed laten drogen
- Doosje met papier nogmaals volledig insmeren met lijm en goed laten drogen. Er komt zo een plastiekachtige film op het papier.
- Overspuiten met blanke lak en opnieuw laten uitdrogen
- Doosje glad polieren met staalwol (000) of zeer licht schuurpapier. Hierdoor worden onafheden, blaasjes, etc… afgevlakt.
- Alles goed afstoffen en opnieuw overspuiten met blanke lak
Dit is het resultaat: