home


een 1590B Inkscape jig

Ik heb altijd veel plezier aan het in elkaar knutselen van m’n gitaarpedaaltjes. Maar ik bijt toch vaak m’n tanden stuk op die 1590B aluminium doosjes. Het is altijd weer een zoektocht naar een goeie locatie voor de potmeters, de 3pdt-schakelaar, de DC-jack, etc… En als ik dan een goeie layout gevonden heb, moet ik vaststellen dat ik onvoldoende rekening hield met bijv de dikte potmeters, of lengte van inputjacks, of andere…

Inkscape is dan een welkome helper.

Het is een vector tekenprogramma waar ik na een namiddagje meten en tekenen tot deze “JIG” ben gekomen.

jig2

Je ziet een 1590B behuizing, volgestopt met potmeters, batterij, dc-bussen, jacks, etc… Alle componenten zijn tot op de millimeter juist (zoals in de datasheets genoteerd) nagetekend.

Er zijn tal van hulplijnen getekend. Die zijn er om de componenten op hun juiste plaats te krijgen.

Het leuke aan Inkscape is namelijk dat je elk object kan uitlijnen tegenover een ander object. Wil je een potmeter in het midden van de 1590B, met een paar klikken (horizontaal en verticaal centreren tov de behuizing) staat je potmeter in het midden. Het gaat bijzonder vlot. Bovendien kan je in Inkscape in “lagen” werken. Zo heb ik een laag voor de componenten, een laag voor de hulplijnen en een laag voor de omtrek van de 1590B.

Via de hulplijnen kan je eerst centreren op de verticale, en dan op de snijdende horizontale (of omgekeerd). Het component staat zo perfect op het snijpunt ervan.

Je kan bepaalde lagen in- of uitschakelen. Zou bepaal je welke zaken je nog zichtbaar wil houden of niet.

Dit is de jig met enkel de omtrek van de behuizing en de guidelines. De laag met componenten is uitgeschakeld. Er is dus nergens een component te bespeuren.

jig_guides

Je kan dit omzetten naar PDF en op ware grootte afdrukken. Als je nu op het snijpunt van bepaalde hulplijnen de juiste bolletjes aftekent, ben je in een wip klaar met de zoektocht naar een goeie locatie voor potmeters, etc…

Bij wijze van voorbeeld: een layout voor een Fuzz die er staat aan te komen:

project   project2

 

De bolletjes representeren de audio-jacks, 3pdt-schakelaar en potmeters. Bij de rechtse tekening is de laag met hulplijnen uitgeschakeld, en houd ik enkel nog de behuizing + boorpunten over. En ik ben er nu zeker dat ik geen farcen zal tegenkomen met mijn DC-bus omdat die weeral es te dicht bij m’n potmeters staat.


home