home


Maak je eigen 1590BB behuizing

Er ligt hier al een tijdje een Big Muff rond te slingeren. Het leek me leuk om nog eens zelf aan de slag te gaan, met een eigen behuizing. Dit is het resultaat geworden: de Pig Muff.

pigmuff_04 pigmuff_02 pigmuff_01

Al bij al nog een geslaagde poging, al is er zeker verbetering mogelijk (zeker als je weet dat hele klus in één dag tijd is geklaard).

Wat hebben we hiervoor nodig en hoe gaan we tewerk:

 • houten lat (ong 1cm dik, 5cm hoog). Neem een stevige, dichte houtsoort (meranti)
 • egale aluminium plaat (dikte 1.5mm)
 • ijzervijl
 • kopvijzen (diameter 3mm – niet te lang)
 • breekmes
 • ijzerzaag
 • boor + metaalboren

Alles is netjes gemakkelijk te verkrijgen bij de Doe-het-zelf-zaak alla Hubo, Gamma, Brico, of andere…

Het vertrekpunt is de 1950BB behuizing van Hammond: 9,5 cm breed x 12,5 cm hoog. Kleiner was hier geen optie, omdat er dan geen plaats meer zou zijn voor het binnenwerk (potmeters, schakelaar, pcb). Maar voor een SHO, of andere simpel iets behoort kleiner zeker nog tot het doenbare.

Bij de hoogte-afmetingen tellen we aan onder- en bovenzijde de hoogte van de lat (5cm) op. Dit worden de kop en onderzijde van de stompbox.

drawing

Dit tekenen we af op de alu-plaat. De breedte kunnen we uitzagen met de ijzerzaag. De lengte kunnen we ahw uitsnijden met de breekmes.

Aluminium is redelijk zacht voor een metaal, en kan met gewoon werkmateriaal bewerkt worden. Met het breekmes kan je het aluminium insnijden. Je gaat op de plaats waar je het alu wil afsnijden meerdere keer over die snijlijn en je drukt goed op het breekmes. Hou er rekening mee dat het mes hierdoor wel snel bot wordt.

Als er een goeie en diepe groef is ingesneden, kan je nu het stuk alu voorzichtig gaan overplooien. Door een aantal keer heen en weer te bewegen/plooien, zal het stuk aluminium tenslotte mooi afbreken in een rechte lijn op de plaats waar groef is ingesneden.

Met de ijzervijl werk je de randen bij. Deze kunnen nogal scherp en gekarteld zijn, vooral het stuk die gezaagd is.

Op het uitgesneden stuk alu tekenen we aan de boven- en onderzijde de breedte van de lat af. Op deze lijnen snijden we het aluminium nogmaals in . Deze groeven fungeren nu als plooilijnen waarlangs we het aluminium mooi in een U-vorm kunnen buigen. Plooi de randen in een hoek van 90°. Met deze U-vorm hebben we de voor, boven en onderzijde van de stompbox.

drawing2

Om de zijkanten dicht te maken, hebben we onze houten lat van doen. We tekenen de lengte van de behuizing af op de lat en zagen de lat op die plaats overlangs. Zo krijgen we de 2 houten zijpaneeltjes. De zijkanten passen mooi in de U-vorm. We tekenen de dikte van de zijlatjes af op zijkanten van de U vorm. In het midden van deze aftekening, op gepaste afstanden, kunnen we de gaatjes inboren voor de kopvijzen.

drawing4 drawing3

Een aantal tips:
Tip1: gebruik in het begin een boor met kleinere diameter (2mm) om de gaten in het aluminium en hout voor te boren.
Tip2: plaats de houten zijkanten al in de behuizing en knel ze vast. Zo worden de vijsgaten in een zelfde beweging al meegeboord. Het hout is maar 1cm dik. Voorboren van vijsgaten voorkomt dat het hout gaat splijten wanneer de vijzen worden ingedraaid.
Tip3: op de plaats waar de gaatjes komen, kan je het best eerst een ‘putje’ inkloppen met een nagel. Dit belet dat de boor begint ‘weg te lopen’ wanneer je aan het boren gaat.

De ruwe behuizing is klaar voor verdere afwerking.

behuizing_6 behuizing_2 behuizing_1

Wegens gebrek aan grafische inspiratie, hield ik het op een geinige foto uit een tijdschrift. Deze kleefde ik met doodgewone papierlijm (de Prit-stif) op de zwartgespoten box. Het geheel kreeg een aantal lagen van blanke vernis. Een beproefde methode die in andere projecten deugdelijk is gebleken.

behuizing_8

Anders dan gewoonlijk werkte ik eerst het grafische deel van de behuizing af, om daarna de gaten voor potmeters, 3pdt schakelaar, led, etc… te boren. Misschien zal ik dat in de toekomst nog doen. Ik kon makkelijker en beter (want direct op het zicht) rekening houden met de graphics, waar ik anders één en ander uittekende op pc.

Dit is dan het eindresultaat geworden:

pigmuff_03 pigmuff_07 pigmuff_01

 

Conclusies / bedenkingen:

 • Voor een eerste poging lijkt dit aardig gelukt. Misschien toch es zien voor een plooibankje. Het insnijden is een goeie zet, maar maakt de boven- en onderrand wel heel scherp. Met een plooibankje kunnen we dit meer ronding geven.
 • Doosje is niet helemaal 100% recht – dat was te merken aan de onderplaat (lichtjes trapezium). De zijlatjes zijn niet identiek van lengte. De boven- en onderkant wordt dan wat haaks geduwd.
 • Het bleek minder evident dan verwacht om de houten zijlatjes mooi egaal te doen aansluiten met de alu-bedekking. Je ziet en voelt een onregelmatige rand van de plaat met het hout. Ik denk dat het mooier zou zijn om ofwel een bepaalde overstekende alu-rand over te houden (bijv 5mm), ofwel dikker hout nemen zodat het hout wat uitsteekt ipv het aluminium. Of misschien nog beter: een 2de houten zijbedekking die iets hoger en langer is en wordt gekleefd op de zijkanten. We gaan nog es moeten knutselen.
 • Misschien de houten zijkanten in het aluminium kleven met Tec7 ipv vijzen. Stoort nu niet voor deze afbeelding, maar toch…

Maar ik heb er nu wel lekker een “Pig Muff” bij.


home