home


Orange – Vox afwerking

Verdere afwerking van de versterker: de bouw van een behuizing. 

shellfinish_00

Ik heb het mezelf gemakkelijk gemaakt en gekozen voor volle houten meubelpanelen (18mm dik – dennenhout), te vinden in de doe-het-zelf zaak. Breedte: 30cm – lengte: 1m. Lengte en hoogte van de shell is 46cm x 18 cm, dus gewoon de panelen op gewenste lengte zagen en klaar is kees.

Voor een goeie en sterke kastverbinding worden veelal dovetails en/of fingerjoints gebruikt. De panelen haken ahw in elkaar en zijn zo verlijmd. Mijn timmermanskunsten en materiaalkast zijn helaas te beperkt om zoiets voor elkaar te krijgen. De omkasting is dan ook gewoon aan elkaar gevezen + gekleefd dmv een lattenframe.

lat finger joint

Ik beschik ook niet over een bovenfrees of cnc-machine om de hoeken af te ronden. Toch ben ik er redelijk in geslaagd om de hoeken enigzins mooi rond te krijgen zonder al die duren spullen. In een eerste beweging wordt met een elektrische schaaf één zijde van de kopse hoek afgesleten. Vervolgens wordt de hoek bijgewerkt met een elektrisch schuurmachien en grof schuurpapier. Omdat dennenhout zo zacht is, gaat dat verbazend snel en gemakkelijk. Je verkrijgt een mooie ronding. 

lat2

 

De voor- en achterzijde van de shell is van een rest MDF dat ik hier nog had liggen. Is niet veel zaaks: een toepasselijke vorm uitzagen, randen afschuren en vervolgens zwart lakken of bekleden. Aan de bovenkant van de shell – net boven de EL84’s – is een uitsparing gezaagd. Die EL84’s kunnen serieus wat warmte afgeven – een goeie ventilatie is dan ook noodzakelijk. 

shell_00 shell_01 shell_02 shell_03 shell_04 shell_05

Eindafwerking:

Meestal wordt voor het bekleden van versterkers of boxkasten Tolex gebruikt, een robuuste en stevige vinylbekleding. Maar je vindt dit niet overal, en het kan nogal duur uitvallen (20 euro per 50 lopende centimeter, zonder verzendingdkosten !). Naast het verven of kleuren van het hout, zijn er niet veel alternatieven voor Tolex. Ik vond toch iets wat beter leek dan gewoon schilderen: tafelzeil. Het is lichter en minder stoot- en krasvast dan tolex, maar het is nu ook niet dat ik continu op wereldtournee ben. Het zal z’n tijd wel meegaan. Bovendien kan je er vlot aangeraken (bijna elke doe het zelf zaak heeft er), en je hebt een enorme keuze aan kleuren, prints en andere. Dit tafelzeil (200 cm x 120 cm) lag in een eindereeks bak voor zo’n 5 euro… maw voor niets eigenlijk

Verder wou ik de voorplaat ook netjes afgewerkt zien met “piping”. Piping is meestal een wit, zwart of doorzichtig plastiek rand omheen de aansluiting voorplaat en kast om opening te camoufleren. Is ook niet goedkoop, zeker als je er slechts 70 cm of zo van nodig hebt. Ik knutselde dan maar mijn eigen piping:

  • Je knipt een reep tolex of tafelzeil van zo’n 4cm breed en iets langer dan wat je nodig hebt
  • De binnenzijde wordt bekleefd met contactlijm
  • Eenmaal deze droog aanvoelt, kleef je ongeveer in het midden van de reep over de ganse lengte touw (met een diameter van zo’n 4 mm)
  • Je plooit de reep voorzichtig dubbel zodat de touw in het midden blijft en de “flappen” worden dichtgekleefd.

Et viola, je eigen piping (zolang en zoveel als je wil).

De hele omkasting wordt bekleefd met tafelzeil; eerst de onderzijde, en daarna in één stuk de boven- en zijkanten. Voor de grote oppervlakken gebruik ik houtlijm ipv contactlijm. Het is makkelijker  te verwerken (uitsmeren met een roller) en je hebt geen last van lijmdampen. Tafelzeil en lijm een nacht goed laten drogen – leg er wat gewicht erop – en het komt geheid niet meer los. Voor de hoeken wordt er wel contactlijm, gebruikt omdat het daar extra stevig mag zijn en snel moet drogen.

Ik ging te rade bij deze tutorial over tolexen vind je hier : reuze interessant en zeer goed gedocumenteerd.

Het frontpaneel wordt ook bekleefd met tafelzeil. De piping wordt romdom de voorplaat vastgemaakt met nietjes. Waar de piping tegenaan de voorkant van het chassis komt, kan je het mooi afknippen. Het ventilatiegat voor de EL84’s wordt afgewerkt met ijzergaas dat aan de binnenzijde werd vastgeniet.

shellfinish_00 shellfinish_02 shellfinish_01 shellfinish_03 shellfinish_04 shellfinish_05 shellfinish_06


home