home


zombie chorus

De zombie is eerder een “klein” en versimpelde anologe Chorus rond de MN3007 chip. Designed door John Hollis. Maar klein en simpel is geen synoniem voor “effe snel in elkaar steken”. Het heeft me redelijk wat moeite gekost.

Voordeel is wel dat ik nu een stuk slimmer geworden ben in hoe een chorus werkt (of zou moeten werken)

Er zijn verschillende versies in op het net te vinden, zowel voor wat betreft de layout, het circuit zelf, als de manier van bouwen (perfboard, pcb, stripboard). Er zit ook een fout in in het schema. Die wordt beschreven op diystompboxes. Je vindt ze niet terug op oorspronkelijke het schema, maar wel in sommige layouts: pin 14 van de cd4046  (pll-chip) moet ook met +9 volt verbonden zijn, anders doet hij het niet.

De zombie chorus wordt geplaagd door “getick” als ze in bypass staat. Dit komt omdat zowel het audiodeel als de oscillator op dezelfde referentiespanning staan. De omslag van de oscillator vindt op die manier zijn weg naar het audiogedeelte. De oplossing bestaat er in om de referentiespanning voor het LFO-gedeelte af te zonderen van het audiodeel door 2 weerstanden tussen +9 en gnd en zo in een aparte referentiespanning te voorzien. Beter gekend als de “anti-tick-mod”.

Er is ook wat te doen over het gebruik van het soort van opamps, vooral voor het audiogedeelte. Er wordt gezweerd bij de TL062, of TL064 als wanneer audio en oscillator in één chip komen te zitten.

Ik heb in Eagle mijn eigen pcb getekend. Ik heb wel afgekeken van een perf-layout die op het internet rondzweeft, en ik hield rekening met de anti-tick mod.

zombie_schema zombie_layout

De fout met pin14 van de PLL is maar achteraf ontdekt. Als noodoplossing is er een soldeerdraadje van een weerstand gebruikt om een brugje te leggen. 

Aanvankelijk leek de oscillator het niet te doen. Hoe ik ook draaide aan de rate en/of depth, er kwam geen verandering in het ‘chorussen’. Omdat ik het probleem niet geïsoleerd kreeg van de rest, heb ik dan maar een appart LFO-pcb’tje geëtst. Er moet idd iets zijn misgelopen bij het etsen van de zombie, want de LFO werkte onmiddellijk.

Het leek met verstandig om vooraleer de Zombie in een behuizing te stoppen, eerst na te gaan of alles goed en correct werkt. Dat bleek dus een goeie beslissing te zijn, want het ding werkte voor geen meter ;-). 

Je hoort chorus, maar het lijkt meer op pingpong dan een swirly effect. Ik heb nog een 2de mn3007 gekocht, maar het mocht niet baten. Het pingpong-effect bleef. 

Voorlopig weet ik er verder geen raad mee. Veel extra info over de Zombie is er niet te vinden. Er zijn er die bijkomende aanpassingen hebben uitgewerkt, extra filters bijvoegen, een andere BBD gebruiken, etc… Maar het betekent zo goed als volledig hertekenen van het Zombie-schema en het neigt dan meer en meer naar een Small Clone Chorus die ik nu net niet wil maken. 

Dus voorlopig laat ik de Zombie in de koelkast. Maar het maakte me toch wat slimmer op hoe een Chorus kan werken.

Update 14/01/2014 – Tijd brengt raad

Meerdere pogingen ten spijt kreeg ik het ping-pong effect niet weg. 

De zombie is simpel van opbouw. Misschien is het antwoord dan ook te vinden in zijn simpelheid, en dat bleek eigenlijk ook te kloppen. M.i. moet er na de depth-pot nog een condensator komen. Met de plaatsing van een elco van 10µF kreeg ik als bij toverslag schitterende “swirl”. En naderhand is dit eigenlijk ook wel evident.

  1. Je ziet zowel bij de Small Clone, als bij de CE-2 een elco op het einde van de LFO
  2. Als je erop doordenkt kom je tot het volgende: de LFO produceert een driehoek-signaal. De omslag op de pieken en dalen is dus abrupt, het verloop van laag en hoog (en vice-versa) verloopt dan weer redelijk lineair. Een elco doorbreekt die lineairiteit, en ‘vervaagt’ de slag. Dat zorgt er voor dat de klokfrequentie voor de mn3007 ook minder strak en lineair verloopt en hupsa… het swirl-effect. 
  3. De swirling kreeg ik ook bij het heen en weer draaien van de depth-pot, hetgeen me deed vermoeden dat het probleem zich daar wel es te vinden was.

Op het schema en pcb is deze elco niet voorzien. Ik heb de elco aan de onderzijde gesoldeerd thv pin 9 van de cd4046 en massa. 

En dat het nu wel werkt:


home