home


jcm 800 preamp voltooid

De preamp is af. 

Afgezien van wat troubles met de psu (lm555 + mosfet om zeep geholpen door de verkeerde aansluiting (ompoling) met de adapter) deed hij het van de eerste keer en zonder problemen. Buizen werken op 220 volt; 11.5 volt voor de filamenten. Het laatste is misschien wat aan de lage kant, maar we gaan zien als dit in de toekomst voor problemen zal zorgen.

preamp3_04

 

Eerste gebruikstests waren op laag geluidsvolume. De pre-amp kan van warm & clean naar goeie crunch. Hij klinkt minder ‘rasperig’ en hard dan de screamer. Qua gain moet de jcm preamp niet onderdoen. Het klinkt wel allemaal wat liquider en vloeiender. Zeer goede sound.

Na verloop van tijd kon ik me toch niet van de indruk ontdoen dat het allemaal wat “donker” klinkt. EQ werkt zeer goed, maar ik miste wat “bite”. 

Ik kwam terecht bij Tone-Lizard. Je vindt er een hele uitwerking over het verbeteren van de ’tone’ van een jcm 800, vooral het pre-amp gedeelte. Zo lees je o.a. dat in de originele setup er veelal gejammerd wordt dat de preamp te schel klinkt. Eén van de redenen hiervoor zijn de bright-caps: eentje op de drive-pot en eentje aan de 470k-470k spanningsdeler na de eerste versterkertrap. Tone-Lizard haalt er deze steevast uit – ik deed nu net het omgekeerde ;-). 

Ik installeerde een 470 pf condensator op de volume-pot (= 2de pot). Dat bracht al wat ‘bite’ in de klank. Ik installeerde ook een 1000 pf condensator op de 1ste drive-pot, maar gesoldeerd aan een schakelaar:  een ‘bright’-switch. Op lagere volumes klinkt dit alvast goed, op luidere volumes kan ik dit afzetten als het te schel zou zijn.

De mosfet van de psu heb op een socket gemonteerd. Voor het geval die de geest zou geven, is die nu makkelijk te vervangen. Bij de eerste psu was de mosfet op het pcb gesoldeerd, en die krijg je er niet meer af zonder bijkomende schade aan het pcb’tje. De lm555 zit ook in een chip-socket, en is dus ook vlot vervangbaar. 

Nog wat pics:

preamp3_01 preamp3_03

 

Update

Inmiddels mocht de jcm 800 pre-amp zijn ding doen tijdens band-repetities. De bright-switch heeft er zijn nut bewezen, want de preamp klinkt dan idd wel heel schel.

PSU is erg stil. Ik was wat sceptisch, het is tenslotte een Switch Mode PSU. Afgezien van wat licht geruis (bij maximale volume – wat van de buizen komt) zijn er geen  bijkomende of storende geluiden. 


home