home


Fet preamp boost met LND150

Bij uittekenen van mijn Super Champ ben ik op een fantastisch item gebotst: de LND150 high-voltage mosfet.

Dit is de datasheet: link.

De  LND150 mosfet is een transistor die zonder al te veel moeite naadloos kan ingeplugd worden in een gitaarversterker. De fet kan nl een dc-werkspanning aan van 500 volt. De voltages in een gitaarversterker draaien doorgaans rond die groot orde, en lager. Met wat extra componenten en een simpel circuitje verkrijg je een extra ‘gain-stage’ zonder gaten te boren voor een extra buis.

Dit is het schema:

lnd150_schema

Een doordeweekse “common-source” fet.

Ik heb met Eagle een pcb’tje gemaakt. De volumepot is direct gesoldeerd op het plaatje. Er is wel extra afstand tussen de fet-pootjes genomen, we werken tenslotte met voltages die rond de 300 volt kunnen zijn.

lnd150_brd

Het aansluiten is eenvoudig: een knooppunt voor B+, één voor de ingang, één voor de uitgang en één voor grond.

Ik heb dit circuit ingebouwd in mijn super-champ, direct na de ingang van de versterker naar de eerste triode. Met de volumepot wordt de drive geregeld, en dus de oversturing van zowel de eerste triode als de versterker op zich. De fet kan ook goed overweg met pedaaltjes.

Naar verluidt is de gain van de lnd150 zo goed, dat hij direct een low-wattage eindbuis zoals de 6v6 of el84 kan aansturen. Je zou dus ahw een mini-champ kunnen bouwen, met een enkele buis als eindtrap.


home