home


jcm800 pre-amp

Van in het begin was mijn screamer een prototype; een poging om compacte pre-amp te maken zoals de Hotbox van Matchless of de GTO van Soldano of andere. Bij alletwee werken de buizen op hoogspanning. Om die hoogspanning te krijgen worden er 2 transformatoren na elkaar geschakeld: 230V -> 12V -> 230V. Ik heb de screamer in een oude behuizing van de oefenversterker gebouwd en dus niet al te veel omgezien naar de afwerking. Het ding zit vol gaten, ik heb wat knoppen bij elkaar geraapt, etc… Ik vond het wel es tijd om er een “proper bakske” van te maken.

Modificaties.

De screamer doet wat hij moet doen en doet dat uitermate goed. Maar qua klank zit je al vlug in metalregionen. Het mocht dus wat minder. De jcm800 pre-amp leek me een goede kandidaat.

jcm800_pre-amp
Toch is het niet zomaar een cloon. De anodeweerstand van V1-A is verhoogd naar 220k voor meer gain. De kathodeweerstand van V1-B is verlaagd naar 5k6 voor meer… gain. De voltage-deler na V1-B heb ik vervangen door een potentiometer (1 megaohm – lineair). Ik hou er wel van om ook met die volumeknop te spelen. 
En natuurlijk is er mijn “heiligschennis”: diodeclippers die parallel aan die tweede volumepot staan (afgekeken van de jubillee 2550). Maar geen nood: ze zijn in- en uit te schakelen.
De transformator heb vervangen door een nixie-supply van Tube-town. Ik hoop op die manier het “strooiveldprobleem” op te lossen, want de transformator van de screamer durfde zich soms laten horen.

Bouw.

Ik vond bij Tube-Town een mooie behuizing (15cm x 25 cm) .
Voor de opbouw heb ik wat gespiekt op het forum van Diystompboxes (gtfo): de buisvoeten zitten op een aluminium L-profiel, de buizen zelf zitten doorheen de behuizing en zijn afgeschermd met handvatten.

res_00

Ik besteed extra aandacht aan plaatsing en bedrading om storende bijgeluiden zoveel als mogelijk te beperken.

  • PSU zit zover als mogelijk van signaaldraden
  • Board met componenten ligt zo dicht mogelijk bij de buisvoeten. hoe korter de afstand, hoe beter
  • Extra aandacht voor de bedrading van de filamenten
  • Shielded wire voor de verschillende volumepots
  • Tonestack-componenten op het board ipv een appart pcb-bordje aan de toonknoppen

Dit is het resultaat tot zover:

res_01 res_02 res_03 res_04 res_05 res_06


home