home


rangemaster treble booster mods

De rangemaster heeft me altijd al sterk geboeid. Het was de eerste trapdoos die ik inmiddels alweer zo’n 8 jaar geleden met veel enthousiasme heb gebouwd. Een kit, afkomstig van Newtone (The Range).

Ik heb die ook een bepaalde tijd gebruikt om mijn 18 watter meer punch te geven. Maar hij is wat in de vergeethoek geraakt omdat ik er eigenlijk niet mee bereikte wat ik voor ogen had. Het ding was pokkeschel (op het pijnlijke aan de oren af), en meer punch gaf hij eigenlijk ook niet. Ik zocht dan mijn toevlucht tot één of andere distortion.

Nu zoveel jaren later en wijzer kan ik de rangemaster opnieuw enorm waarderen. Niet alleen omdat ik nu begrijp hoe je het ding best gebruikt, maar ook hoe je het ietwat kan kneden.

 • Vooreerst moet je de rangemaster gebruiken bij een lampenbak die al wat overstuurd. Anders heb je er eigenlijk niets aan. Oversturing hoeft geen Soldano, Diezel, Engl of Mesa Boogie zijn, maar wat vuiligheid is toch ideaal.
 • Vervolgens moet de klank van de versterker ook ‘donker’ en ‘laag’ zijn, op het doffe af. De Rangemaster zorgt immers voor het ‘hoog’.

Toch kan het op dat vlak nog wat nijpen. De rangemaster boost vooral de frequenties boven 1kHz, en dat is zeer schel. Deze mods helpen om het beest wat te temmen.

 • Plaats een condensator van 4n7 over de uitgangsweerstand (doorgaans 100k). Dat schaaft de vooral snijdende frequenties wat af. De Rangemaster gaat veel milder klinken.

  Rangemaster zonder ‘magic cap’  Rangemaster met 4n7 condensater op uitgang

 • Een tone-control is ook handig. Dit kan door een 100k pot (lineair) + een 100n condensator aan de ingang van de rangemaster te plaatsen.  Met de toneknop ga je eigenlijk wat schipperen tussen de 2 ingangscondensatoren. Hoe meer je naar de 100n condensator gaat, hoe meer laag je binnenlaat. Hoe meer naar de 4n7 condensator, hoe minder laag je binnen laat.
  tonepot
 • Germanium transistoren zijn eigenlijk een must. Maar ze zijn duur, ze zijn temperatuur-gevoelig, het is moeilijk om goeie te krijgen en ze kunnen enorm “hissen”. Laat je niet afschrikken om een silicone-transistor te gebruiken zoals bc108, 2n3409, 2n5088, mpsa18, etc… Er is een duidelijk klankverschil tussen germanium en silicone, maar je moet ze al naast elkaar gaan leggen om het verschil te horen.

De rangemaster is echt een tof bakske, en zeker met deze mods. De snaargevoeligheid is fenomenaal (je vliegt over je snaren bij het solleren), je krijgt een volle sound (sla je E-akkoord hoor je feedback opkomen, zelfs bij laag geluidsniveau), en je waant je al vlug een Brian May of Billy Gibons.


home