home


super champ amp

Dit is mijn ‘super-champ’; een all-tube gitaarversterker die ik in het chassis + combo van een oude Marshall Valvestate heb gestopt.

resized_012 resized_002

De basis is de Fender Champ, maar ik heb er toch mijn eigen ding van gemaakt.

schematic

 

Oersimpel: een 12ax7 triode en een pentode, de Tung-Sol 6L6GC. Bedoeling is om er 10 watt uit te persen.

 

Verdere eigenaardigheden:

 

  • Een Baxandall-Tonestack, die ik in en uit kan schakelen.

  • Er is een Boost voorzien: een ln150d high-voltage mosfet. Op die manier haal ik zonder probleem mijn 10watt, en ook wat “crunch”.

  • Een Variable Voltage Regulator voor de screen-voltage om zonder gefoefel met weerstanden de werkspanning juist te krijgen, en eventueel te wijzigen. Aan de achterzijde van het chassis zijn er meetpinnen voorzien om de spanning te meten zonder de versterker open te maken.

  • Hetzelfde heb ik toegepast voor de Kathode van de eindpentode; een rheostat zorgt voor de biasinstelling

resized_001

Ik denk er nog aan om een reverb aan de praat te krijgen, maar vooralsnog ben ik daar nog niet in geslaagd. De reverb die in de combo zat is een belltone. Op accutronics is er goede uitleg te vinden, dus ik vertrouw erop dat het nog wel goed komt hiermee.

 

Voor het board heb ik de eyelett methode toegepast. Op voorafbepaalde plaatsen is er een ‘oogje’ ingezet. De componenten en bedraging worden in de oogjes gesoldeerd. Het is de eerste keer dat ik deze techniek toepas, en het moet gezegd: ik vind het wel fijn. Robuust, overzichtelijk, componenten kunnen makkelijk gedésoldeerd en gewijzigd worden, e.a. Voor ‘simpele’ projecten een aanrader.

resized_004 resized_003

Dit alles netjes ingebouwd in het chassis, die ik verbazend genoeg zeer deugdelijk en goed vind. Er is ruimte zat (misschien wel wat teveel).

resized_009

Hij deed het van de eerste keer, zonder veel problemen. Het instellen van de 6L6 gaat reuze vlot.

Ik heb op die manier ook de mogelijkheid om er een ander buis in te stoppen, zoals een EL34 of een 6V6 (alleen wat oppassen met de ruststroom zodat ik de voedingstransfo niet verbrand). Lijkt me alvast interessant om es te zien wat voor klankverschil dit met zich meebrengt.

Eerste tests zijn enkel nog maar op ‘huiskamervolume’, maar dat hij loeihard kan is nu al een feit.


home