home


small clone chorus

Voor mijn tone-in-a-box heb ik een small clone chorus gebouwd van Tonepad. Ik was er niet 100% tevreden over, dus heb ik hem maar opnieuw gemaakt.

  • Ik was genoodzaakt om de stereo-mod toe te passen om er klank uit te krijgen. Er moet ergens iets fout zijn gelopen bij het etsen van de pcb. Heel wat uren van nazien en gepriel leverde het niets anders op dan deze noodoplossing.
  • Bij het begin dat ik hem bezigde, had ik vooral last van volumeverlies.
  • Na een tijdje ging dit over in een verlies van ‘laag’. Het verlies van volume was er nog steeds, alleen waren bijna alle lage tonen weggefilterd.

Wat nalezen en googlen leverde niet veel bijkomend info op. En omdat de pcb redelijk krap is en helemaal is volgestouwd, leek het me beter om te herbeginnen. Maar nu met een aantal aanpassingen om het volume- en frequentieverlies te ondervangen.

Dit is het originele schema:

small clone schema

De aanpassingen zijn vooral bij IC1A en IC1B.

  1. Bij IC1A is de 0.01µ condensator overbrugd. Laag wordt niet meer weggefilterd
  2. Bij IC1B is de 0.01µ condensator van uitgang naar inverterende ingang weggelaten. Hoog wordt niet meer weggefilterd
  3. De 33k weerstand van IC2b is vervangen door een 50k potentiometer. Hierdoor is de versterking van IC2b regelbaar, waardoor het verlies van volume ‘handmatig’ kan geregeld worden. Een ‘volumeknop’ zeg maar.
  4. De 10k weerstand aan de inverterende ingang van IC1B is eveneens overbrugd. Dit komt bijkomend de volumeknop ten goede, maar kan misschien behouden blijven of vervangen worden door een lagere waarde.

Deze zorgen ervoor dat de klankverkleuring zo goed als afwezig is. Bovendien heb ik nu een volumeknop, wat m.i.  de small clone zeker te goede komt.


home