home


Pcb met PnP-blue

Zelf PCB’tjes maken is nog altijd leuk en fantastisch. En hoe meer je er maakt, hoe beter je er in wordt.

Voor een nieuw project (lampenvoorversterker met booster) had ik een stuk of 5 pcb’tjes nodig. De tonertransfer werkt nog steeds heel goed. Alleen zag ik het niet zitten om na het bedrukken en strijken van het papier steeds maar bordjes schoon te maken. Je kan daar toch wel een tijdje mee zoet zijn.

Bij delicate of fijnere bordjes durft dit bijkomend wel eens een probleem te zijn. Soms wrijf je ietwat te hard met de tandenborstel, waardoor op bepaalde banen of plaatsen de toner mee verdwijnt. Je moet dat dan bijwerken met een alcoholstift, dat is dan niet meer zo netjes, alcoholstif is niet zo etsbestendig,… Enfin, goed als je een hele zondagmiddag tijd hebt om rustig één of twee pcb’tjes te maken.

Verder heb ik niet altijd genoeg glossy-papier voor handen. Ik gebruik de voor- en of achterkaft van tijdschriften, of van reclamefolders. Fotopapier is me te kostelijk. Er moet dan veel witruimte zijn; bij het strijken durft de kleur van het papier nog al eens meekomen. Op een glossy blad met veel wit kan je beter je afdruk mikken.

Al zoekend naar een alternatief kwam ik uit bij het “Pnp-blue”-verhaal. En ik moet zeggen: TOP!

PnP (Press ’n Peel) is fijn plastiek folie bestreken met blauwe bedrukbare ‘inkt’. Je hebt ze in A4-grootte. Je drukt je pcb af op de bedrukbare zijde van PnP, en je ‘strijkt’ die op het koper. Hier vindt je een handig how-to van Small Bear Electronics. De truc is wel om goed bij te houden op welke manier je printer de zaken afdrukt. En je print best altijd eerst een testafdruk om te zien waar juist het bordje wordt op het papier komt. Dat is de plaats waar je een stukje PnP kan aanbrengen.

  • Je knipt een stuk PnP af dat ong 1 cm rondom groter is dan je pcb bordje
  • Je kleeft L & R het PnP bovenop een testafdruk op het blad met schilderstape, ruwe zijde naar boven. Zorg ervoor dat je de ruimte die moet bedrukt worden niet overkleeft.
  • Je drukt de pcb af op het PnP-blad.
  • Je snijdt het PnP op maat.
  • Je ‘strijkt’ het Pnp op je bordje dat eveneens op maat is gezaagd.
  • Je laat het afkoelen, en je kan zonder veel probleem het PnP afpellen

Met Pnp heb je mooie en dikke bedekking van de toner op het koper. Bij het etsen zal er dus geen koper aangetast worden dat met toner bedekt is. Zeer fijne details en banen worden zonder probleem mooi afgedrukt. Bovendien ga je relatief snel kunnen werken; in 30 minuten tijd had ik mijn pcb voor een Tubereamer klaar voor gebruik (met gaatjes boren en al).


home