home


Buff ’n Boost

Buff ’n Boost: buffer en een booster in één.

Ik heb dit in elkaar geknutseld om (hopelijk) ééns en voor altijd komaf te kunnen maken met solleerwerk dat verdrinkt in de mix. Te luid ↔ te stil, het is een eeuwige kwelduivel. En wanneer alles qua volume dan es ok staat, is er het probleem van solostukken die niet doorkomen. 

Dus de Buff ’n Boost:

buffnboost

Niet veel bijzonders, twee nfets: de ene als buffer, de andere als booster.

De buffer (Q1)  heeft als taak het signaal te ontlasten om op die manier maximaal te kunnen boosten. Q1 heeft ook een vlak frequentieverloop.

De buffer gaat direct over naar de booster (Q2). Deze heeft opnieuw een vlak frequentieverloop, o.m. door de source-diode D1. De diode heeft ook als taak de gate-source-spanning stabiel te houden (op ong. 0.6 Volt). Een weerstand met een condensator gaat natuurlijk evengoed, maar neemt extra plaats in en kleurt de klank. Ik hield wel rekening met de Vp (afknijpspanning) van de fet; het heeft weinig zin om een fet met een diode te gebruiken als de Vp bijv. 0,4 volt is, wat nog lager dan de werkspanning van een diode (0,6 volt).

Aan de uitgang plaatste ik een volumepot 10 keer zo groot is als de Drain-weerstand. In mijn Buff ’n Boost is de Drainweerstand 33k; een volumepot van 500k is dus meer dan ok. Kwestie van niet teveel boost te verliezen.

Dit alles past mooi op een pcb-board van nog geen 3cm op 3cm.

bb_pcb

Ik heb de “boost” nog niet gemeten, maar ik kan zeggen dat hij zeer behoorlijk luid gaat. En vooral ook clean, ideaal om in te schakelen tijdens een solo om extra ‘volume’ te geven.

Laat ze nu nog maar es zeggen dat ze mij niet horen in de mix ;-).


home