home


tone-in-a-box versie 2

Diab (Dave in a box) is een multi-fx die ik zowat anderhalf jaar geleden in elkaar knutselde. Er zitten 7 fx in één grote behuizing: een fet-pre-amp, sho, fuzz face, rat, tubescreamer, rebote delay en een easyvibe. De behuizing was een eerste poging om een aluminium plaat te plooien. Van in het begin had het meer weg van een proto-type, dan een afgewerkt iets.

In tussen tijd zijn er ook al wat fx veranderd, en ben ik langer hoe minder tevreden met de bouw ervan. Het is een ware spaghetti van draadjes geworden, pcb-boards komen los, leds beginnen ook al los te komen, e.a.

Tijd dus voor verandering en verbetering.

 

1. True-bypass

Is nu geregeld met vijf 3pdt voetschakelaars. Dat geeft véééél draadjes. Ik zal ze vervangen door relays. De schakeling lijkt me simpel, maar toch deugdelijk.

 

2. Soorten  en aantal fx

Ik speel al een geruime tijd met een Fulltone OCD als distortion, en ik ben daar eigenlijk zeer tevreden mee. Verder gebruikte ik van de 7 fx in de DIAB steeds 2 à 3 dezelfde, de rest zo goed als niet. Dus ga ik het opzet veranderen: fuzz face, OCD, SHO (of eventueel andere booster), Chorus en Delay. De pre-amp zal er ook in blijven. Chorus zal de Small Clone zijn (zie tonepad)

 

3. Behuizing

Dat zal opnieuw een aluminium plaat worden, want gewoon gemakkelijk te verkrijgen in de doe-het-zelf-zaak. Alleen zal ik die (trachten) mooier te plooien en mooier gaan afwerken. Vooral de zijkanten zijn nu een pijnpunt. Misschien er ook voor zorgen dat het ding een onderkant krijgt ;-).

 

4. Voeding

De voeding bestaat nu uit een gewone dc-jack waarop ik een 9-volt adapter op aansluit. Ik heb nog een voeding liggen van een digicorder die me zeer degelijk lijkt. Er is 2 keer 12 volt. Ik zal een voedingsboard maken om de 12 volt te reduceren naar 9 volt (voor de fx) en 6 volt (voor de relays).

 

5. pcb’s

Deze zijn nu met hot-glue en nylon moer-met-vijs vastgemaakt aan de behuizing. Dat komt na verloop van tijd los. Ik denk eraan om over te schakelen naar dit:

pcbhouder

Lijkt me een stuk steviger dan lijm en nylon vijzen.

 

Dit is een eerste schets van hoe het er uit kan zien (doorsnede). De pcb’s voor de relays zijn ong 6cm x 3 cm, wat nog lekker compact is. Er is zou voldoende plaats voor de fx moeten zijn.

mfx

Ik twijfel er nog over of ik de pcb’s voor de relays zal bestellen, of zelf zal maken. Ik kan ook niet laten van te spieken op de site van pete cornish. Daar zijn er werkelijk mooie voorbeelden van multi-fx, al betwijfel ik het de kost en moeite loont om de tone-in-a-box zo te maken.


home