home


Triple 007

De triple-007 is een triboost (weeral 😉 ) maar toch met een twist. De motor van de booster is namelijk een cmos CD4007 chip.

De cd4007 is een cmos-ic dat bestaat uit een dubbel paar complementaire mosfet-transistors en een inverter. Dit is de datasheet.

Deze chip is ‘multipurpose’. De mosfets kan je op verschillende manieren schakelen, waardoor de chip op verschillende manieren kan gebruikt worden. Wat ik toepas is de 2 pmos-nmos-paren als inverter gebruiken. Het derde paar is zowiezo een inverter.

Inverters vind je vooral terug in logische schakelingen. Ze hebben een ingang en een uitgang. Als de ingang 0 is (of laag), dan is de uitgang 1 (hoog) en omgekeerd. Een inverter kent dus maar deze 2 toestanden, en de uitgang is altijd het omgekeerde (inverse) van de ingang.

Toch kunnen inverters ook als lineaire versterkers gebruikt worden. Namelijk door de de  uitgang via een netwerk van weerstanden terug te koppelen naar de ingang. Dit is de basis:

inverter1

Dmv de feedback-weerstand R1 is de uitgang verbonden met de ingang. Omdat beide steeds elkaar tegenpool zijn, zal er ‘gezocht’ worden naar een stabiele toestand, nl 1/2de van de voedingsspanning.

Maar we kunnen ook een stap verder gaan. We kunnen een spanningsdeler gaan gebruiken om de uitgang naar de ingang te schakelen. En we kunnen de ingang gaan voeden met een wisselsignaal. Op die manier kan je de inverter als signaalversterk gaan gebruiken. De grootte van de versterking is afhankelijk van de onderlinge verhoudingen van de weerstanden Rf en R1. Waarbij geldt: hoe groter het verschil, hoe hoger de versterking.

inv2

De triple-007 heeft op die manier 3 boosters. Elke booster heb ik een versterking van 10 gegeven. Dat is nu simpel te bereiken door de ingangsweerstand (R1) 10 keer kleiner te kiezen dan de feedbackweerstand (RF). Een goeie ingangsweerstand is 330k. Dus de feedbackweerstand moet dan 3meg3 zijn. Voeg daar nog een ingangs- en een uitgangscondensator aan toe en je hebt een 20dB booster.

inv3

Om de ‘verkleuring’ van je klank tegen te gaan, kan je kiezen voor grote ingangs- en uitgangscondensatoren (bijv. 1 µF of meer). Wil je toch een ‘verkleuring’, bijv. een treble-booster, dan kan je een kleinere ingangscondensator nemen. Je kan ook nog een condensator parallel met de feedback-weerstand. En voor een overdrive, schakel dioden parallell met Rf of na de uitgangscondensator naar gnd.

Het prachtige van dit circuitje is dat met een klein aantal componenten 3 fx in één hebt. En bovendien kan je er alle kanten mee uit (overdrive, booster, distortion, treble-booster,…). Stop dat alles in een forse behuizing, neem 3 in- en uitgangen, en geef elke booster een volumeknop en je hebt een versatiel ding. Immers je kan tussen elke booster een effect plaatsen (distortion, overdrive, andere), of je kan de éne booster aan de andere koppelen voor een instant overdrive effect.

tri007 tri007_pcb

Schema pdf: → hier

Pcb pdf: → hier

Ere aan wie ere toekomt: → hier


home