home


Meten van Vp en Idss van een Fet-transistor

Met de fetcalculator kan je in een wip de correcte ‘instel-weerstanden’ bekomen. Voorwaarde is wel dat je 2 parameters van de fet kent: Vp en Idss. In dit voorbeeld werk ik met 12 volt voedingsspanning.

Vp staat voor ‘Pinch-off Voltage’ ofte Afknijpspanning. Idss staat voor ‘Saturated Drain-Source Current’ ofte Maximale Drain-Source stroom.

Hoe bekom je nu deze 2 waarden?

Je hebt nodig:

  • Breadboard (niet noodzakelijk, maar wel makkelijk)
  • Fet-transistor (voor ons voorbeeld een j201)
  • een weerstand (minimaal 1 mega-ohm)
  • Multimeter
  • Verbindingsdraadjes

benodigdheden

Meten van de Idss.

Idss is de waarde van de maximale stroom die door de Fet kan lopen. En wanneer gebeurt dit? Als de Gate 0 volt is.

We plaatsen dus onze fet op onze breadboard. Eén verbindingsdraadje gaat van 0-volt naar de Source. Met het tweede draadje verbinden we 0-volt met de Gate.

meten idss

We nemen de multi-meter en stellen deze in om de stroomsterkte te meten (best milli-ampère).

De zwarte pen verbinden we met de Drain van de fet. De rode pen verbinden we met +12 volt. De multimeter staat dus ahw geschakeld tussen de fet en de voedingsspanning. De stroom loopt hierdoor door het toestel. De waarde die op het scherm van je multimeter verschijnt is de Idss van de fet. In ons voorbeeld is dit dus 0.713 mA.

Simpel hé.

 

Meten van de Vp.

Vp meten is even gemakkelijk. Hiervoor hebben we onze weerstand van doen.

Vp is de waarde van de Gate-Source-spanning die de stroom door de fet loopt coupeert of afsnijdt. De fet verkeert in ‘cut-off’.

We verbinden de Source van de fet via de weerstand met 0-volt. We verbinden de gate van de fet met een brugdraad met 0-volt. We verbinden de drain van de fet met een brugdraad met +12-volt.

meten vp

We stellen onze multimeter in om Volt of mVolt te meten, en we meten de spanning die over de weerstand staat. In ons voorbeeld lezen we een waarde van 0.858 mVolt.

0.858 mVolt is de Vp van de fet.

 

Dus

Dus, onze fet heeft volgende parameters: Idss = 0.71 mA en Vp = 0.86 mV, en dit bij een voedingsspanning van 12 volt.

Om de fet te baisen kunnen we deze waarden invullen in de Fetcalculator. We bekomen een weerstand van 31.4 kOhm voor de drain en een 2.4 kOhm voor de source. We zouden dus 33k voor de drain en 2k2 voor de source kunnen nemen, en toch nog goed zitten. Je ziet dat met deze weerstandswaarden 5.58 volt op de Source staat. De Gate van de fet moet wel zijn referentie naar 0-volt blijven behouden. Hiervoor gebruik je het best een weerstand van 1 mega-ohm of hoger.

fet versterker

Nu nog een condensator voor de ingang (Gate) en één voor de uitgang (Source), een potentiometer als volumeknop en de fet-versterker is een feit.


home