home


Fetcalculator

Probleem: hoe bias ik een fet? Op diverse fora komt die vraag van tijd tot tijd bovendrijven. En je leest dan iets als “neem een trimpot als Drainweerstand, en draai eraan tot je 4.5 volt op de Drain van de fet krijgt”. En soms werkt dit, en soms (of vaak) ook niet.

Daarnaast kan je op internet al heel snel calculators vinden, maar om een “ gewone ” bjt-transistor te biasen.
2 seconden Google bracht me hier.
En als je wat verder zoekt vind je andere calculators in allerhande geuren en kleuren.
Maar het biasen van een fet-transistor? Dat ligt blijkbaar anders. Afgezien van de Fetzervalve (Runoffgroove) heb ik er nog geen ander gezien.
Daar is nu een oplossing voor!! De Fetcalculator!

Ik werkte al een tijdje met een spreadsheet.
Ik mat de Afknijpspanning Vp van mijn Fet, bijv -0.32 volt. In de spreadsheet werd dit getal in 10 gedeeld. Voor elke Gate-Source-spanning die je op die manier bekomt (bijv 0.032V, 0.064V, 0.128V, etc…), werd de stroom Id berekend. Als V en I gekend zijn, kan ook de Source-weerstand berekend worden. En ook de passende Drain-weerstand om bijv 4.5V op de Drain te bekomen.

Ik heb dit nu in een “webapp” gegoten.

De calculator vind je hier.

Het principe is simpel: je meet de Vp en de Idss van de fet bij een bepaalde werkspanning. (In de calculator zijn als voorbeeld de waarden van een ‘echte’ j201 fet opgenomen bij een werkspanning van 9 volt). De resultaten vul je gewoon in op de calculator.

Je klikt op “show list”, en je krijgt een tabel met 10 waarden voor Vgs, met voor elke waarde de Source-weerstand en 2 mogelijke Drain-weerstanden. De eerste Drainweerstand stelt de Drain van de fet in op de helft van de voedingsspanning (in ons voorbeeld 4.5volt). De tweede Drainweerstand stelt de Drain van de fet in op 2/3de van de voedingsspanning (in ons voorbeeld 6Volt).

Klik je op de knop “graphic”, dan zie je een curve. Deze toont de relatie tussen de Gate-Source-Spanning en de stroom Id die bij die spanning door de fet loopt. Je kan dus ook op een visuele manier het werkpunt van de fet gaan kiezen (bijv ‘koud’ of ‘warm’, zeer afgeknepen of in de lineaire zone,…). De tabel geeft de mogelijke bijhorende bias-weerstanden.

Gedaan dus met “op goed geluk” een bepaalde source-weerstand te nemen, en een trimpot op de drain, om op die manier hopelijk je instelpunt van je fet te vinden.


home