home


36watt revisie

Sinds een goed jaar gebruik ik deze 36watt buizenversterker.

Hij is bedacht door de mensen van 18Watt.com, een community toegewijd aan de marshall 18-watt lampenversterker.
Een prima versterker. Maar nogal clean van klank, zeker bij lage volumes.
Een eerste mod bestond er dan ook in om er meer distortion uit te krijgen. En tot nu toe was ik daar best tevreden mee.
Maar het zou toch leuker zijn mocht ik op de versterker zowel clean als overdrive hebben. En het liefst schakelbaar tussen de 2 kanalen natuurlijk. Dus tijd voor een revisie.

Dit is het oorspronkelijke schema:

Ik vond het altijd al vreemd dat er 2 keer 2 ingangen zijn, en 2 tonestacks. Ik zag, en zie nu nog altijd trouwens, hier het nut niet van in. Waarom 2 tonestacks na elkaar??
Dus supprimeerde ik de toneregeling van input I, en luste de uitgang van de volume van input I terug door naar de Input II via een switch. Als de switch op Drive staat, is er op die manier een extra triode ingeschakeld et voila, oversturing. Bij oudere Marshall-versterkers vind je dit ook terug.

Op zich klinkt dit lekker. Het nadeel is wel dat je maar 1 basisklank hebt: clean of drive. Je kan niet zomaar eventjes tussen beide schakelen, of je moet aan allerlei knoppen gaan draaien en volumes opnieuw afstellen. Niet echt handig tijdens een optreden.

Na de eerste verandering, moesten er uiteraard nog meer komen.
Een tweede mod was dan ook een triode/pentode switch bij 2 van de 4 eindbuizen. Kwestie van es te weten hoe zoiets klinkt.
Een derde en laatste mod was om met een schakelaar de versterker enkel als eindversterker te gebruiken. Dit in combinatie met mijn recente Soldano Pre-amp

Gevolg: de binnenkant is niet (meer) je dat, en was eigenlijk al een rommeltje van bij het begin. 😉

Hoog tijd dus om de versterker onder handen te nemen, met een aantal veranderingen.

Een overzicht van de revisie:

  • Opschonen van de binnenkant door vooral met PCB te werken.
    Ook de voedingsunit moet herbekeken worden, want die durft nogal es voor moeilijkheden zorgen (brom of soms andere geluiden).
  • Een 2 kanaals-configuratie, schakelbaar met een footswitch.
  • 2 van de 4 eindbuizen schakelbaar tussen triode en pentode.
  • Een Poweramp-ingang, zodat ik ook enkel de eindversterker kan gebruiken.
  • Een schakeling tussen 36watt en 18 watt. Dit ding kan – en dan vooral tijdens repetities – behoorlijk luid gaan. De oplossing nu is om 2 van de 4 buizen eruit te nemen. Maar dat is niet echt gezond voor de versterkerKortom, een grondige revisie waar ik een tijdje zoet mee zal zijn.

Om al die zaken te kunnen realiseren, put ik uit een aantal bronnen.
Voor het schakelen tussen kanalen heb ik al mijn Soldano Pre-amp, die het overigens zeer uitstekend doet. Ik denk eraan om op dezelfde manier te werk te gaan: met ldr’s en een relay. Ik hoef dan ook geen extra buizen erbij te stoppen, en kan gewoon gebruiken wat ik al heb.

Voor het schakelen tussen wattage, kijk ik o.m. naar Ampmaker. In zijn versie van de 36watt is het vermogen met een draaiknop regelbaar. Ik denk eraan om met een switch de ingang van 2 van de 4 eindbuizen aan de massa te schakelen. Zo blijven de buizen ruststroom trekken, maar werken ze niet actief mee.

En voor de rest, samenraapsels van schemas zoals te vinden op schematicheaven. zo denk ik eraan om de voorversterker meer als een marshall 2204 te bouwen, in plaats van de huidige versie.
Op die manier heb ik ook bij een lagere volume bite op de amp.

Dit zijn de voorlopige schema’s die ik uittekende:

  


home