home


Soldano pre-amp

Ik was al langer op zoek naar een 2-kanaals full-tube high-gain versterker. Mijn ‘ oefen ‘ -versterker gaat in die richting, alleen is het wat te licht om mee op podium te staan. Maar om dan een volledige nieuwe versterker te bouwen? Dat leek me voorlopig wat te veel van het goede.
Dus de middenweg dan maar… een pre-amp, nl die van de Soldano SLO. Perfect om 19-inch gewijs aan te sluiten op mijn huidige 36-watter.

De Soldano SLO is een all – tube high – gain versterker, en heeft een goede reputatie bij liefhebbers van het hardere genre. Er is een 50-watts versie, en er is er een van 100-watt, uiteraard voorzien van de nodige EL34 pentodes.

De overdrive-klank wordt voornamelijk geproduceerd in de pre-amp. Maar liefst 4 triodes zorgen hiervoor.

Op sloclone.yesterday.com is er een hele community over deze amp. Je kan er de volledige schema + pcb vinden en downloaden.

In een eerste poging heb ik gebruik gemaakt van de pcb. Maar het eindresultaat beviel me niet. Teveel gebrom en gezoem. Naar mijn gevoel is de pcb niet helemaal 100%, hoewel er velen zijn die ze met succes gebruiken.

Er is ook een layout voor een turret-board. Maar die nam dan weer gigantisch veel plaats in (35 cm op 10 cm). En mijn behuizing is maar 25 com op 50 cm. Bovendien leek me dat de bedrading veeleer op spaghetti zou lijken, met alle nodige problemen van dien.

Dus heb ik de 2 gecombineerd: een turret-layout op pcb.

De componenten liggen allen verticaal naast elkaar zoals bij een turretboard. De afstand tussen de banen is kleiner dan wat bij turret-board het geval zou zijn. Als gevolg is het board wat compacter. Bovendien heb ik een ‘ grond-lijn ‘ die alle componenten die aan ‘ grond ‘ moeten zijn met elkaar verbindt.

De voeding is volgens het hetzelfde principe opgevat, alleen heb ik resten perfboard gebruikt en de onderdelen aan elkaar gesoldeerd.

Een opstaand profiel doet dienst voor de buisvoeten.

Een ander element is het schakelcircuit. In het originele schema wordt een ietwat rare constructie opzet om de opto-couplers te schakelen. En door mijn turret-pcb kon ik die ook niet meer gebruiken. Dus heb ik mijn eigen schakeling ontworpen die wonderwel goed werkt.

De transfo is voorzien van een extra tappunt voor 6,3 volt wisselspanning. Die heb ik gebruikt om een voedingetje te maken van 5 volt gelijkspanning. Een schakelaar stuurt een aantal ‘ inverters ‘ aan. Deze controleren op hun beurt 2 schakelmosfets die de stroom voor de optocouplers aan of uit schakelt. Alles past mooi op een board van 4 op 12 cm.


home