Kerstvakantie… dus knutseltijd.
Een Fulltone OCD lijkt me wel leuk.
En een goeie gelegenheid om de ‘ toner ‘ -manier voor pcb’s te demonstreren.
Het is waarschijnlijk wel al duizend keer getoond en uitgelegd. Maar toch…
In Eagle heb ik het schema + pcb uitgetekend van de Fulltone OCD. Bron: forum van newtone-online.nl.
Stap 1:
Met een laserprinter heb ik de pcb afgeprint op het voorblad van een doordeweeks dagblad. De kaften zijn meestal van dikker papier en van het glossy-type. Een beetje als fotopapier eigenlijk. Maar het probleem met fotopapier kan zijn dat de achterzijde ietwat geplastificeerd is, waardoor het moeilijker is om het af te weken en wrijven.
Let wel dat je de pcb afprint op een schutblad met heldere of voornamelijk witte tinten. Anders kan dit wel es problemen geven (de inkt kan soms meekomen op het koper).
Stap 2:
Ik heb het printje uitgeknipt en aftekend op een pcb-board. Het printje is uitgezaagd met een Dremel. De afmetingen zijn quasi gelijk, alhoewel ik soms het boardje wat groter maak dan het printje. Dat is wat makkelijker.
Stap 3:
Het bordje moet goed opgewreven en effen gemaakt worden opdat de toner kan kleven. Ik gebruik hiervoor een prop zeer fijne staalwol (nr 000).
Je wrijft alles zeer grondig op totdat het koper blinkt en bijna een spiegel is. Let op voor de vettige vingers; ik gebruik latex handschoenen om dit te vermijden. Het bordje kan je dan zonder vingers achter te laten gewoon vastnemen en volledig (tot in alle hoeken) opwrijven. Op de foto hierboven is dat al gedaan.
Stap 4:
Je legt je printje met de bedrukte zijde op het koper. Je neemt een strijkijzer en laat die opwarmen (maximale temperatuur). Let op dat hij niet op ” stoomstand ” staat. Het ding moet gewoon heet worden, geen stoom geven.
Ik neem dan nog een gewoon blad dat ik dubbel vouw en op board met print leg. Dan pas zet ik de strijkijzer erop en ” strijk &qout; het schemaatje op het koper van het board. Goed aandrukken en grondig over het hele board wrijven, zodat alle inkt netjes op het koper komt te kleven. Dat duurt een minuutje of 2 à 3. Het strijkpapier is om te vermijden dat alles te heet wordt, en de tonerinkt gewoon begint uit te lopen.
Laten afkoelen. Het printje blijft nu gewoon aan het board kleven.
Stap 5:
Gooi het board met printje in (lauw) water. De temperatuur van het water speelt geen rol, het is gewoon wat aangenamer om met je pollen in warm water te zitten dan in koud.
Eventjes wachten tot het papier begint zacht en week te worden. Met je vingers kan je de bovenlaag rustig wegwrijven. De onderlaag met het pcb-schema wordt stilletjesaan zichtbaar.
Met een oude tandenborstel schrob je vervolgens alle papier verder weg.
Let erop dat er nergens nog op het ‘blote’ koper papierresten zitten die bijv. 2 banen met elkaar verbinden. Anders zal het koper op die plaats niet weggeëtst raken, met een fout in je pcb.
Je krijgt ongeveer zoiets.
Stap 6:
Je bent klaar om te etsen.
Er zijn massa’s sites en explicaties over met welk soort middel en op welke manier je het best etst. Gaande van elektrolyse met water en keukenzout tot het gebruik van ontstopingsmiddel of het gebruik van ijzertrichloride.
Ik hou het bij zoutzuur met waterstofperoxide.
Mijn verhouding is 1:1 (er bestaan ook hier grote verschillen en vele meningen over).
Zoutzuur koop je zo bij de Brico, Hubo, Gamma of andere doe-het-zelf-zaak.
Waterstofperoxide koop je in de supermarkt of apotheek als zuurstofwater. In de supermarkt meestal te vinden bij de pleisters, ontsmettingsmiddelen en andere verzorgingsprodukten.
Van beide evenveel in een bakje doen… en etsen maar.
Afhankelijk van de grote van het board, de hoeveelheid koper dat moet weggeëtst worden en de sterkte van het etsmiddel, kan dit 10 à 15 minuten duren.
Wieg je boardje af en toe heen en weer doorheen het etsmiddel. Dat spoelt het opgeloste koper weg.
Ga door totdat alle koper weg is, en je enkel nog het ” plastic &qout; van het pcb ziet.
Stap 7:
Je bent klaar met je pcb.
Het gaatjesboren kan beginnen.