home


Easy coole pedaaltjes

Hoe kan je je effect pedaaltje een coole look geven, op een relatief eenvoudige manier?
Frequency Central licht in deze topic toe hoe hij het met zijn pedaaltjes doet.
En dit is mijn resultaat met zijn methode:

box_ff

Wat heb je nodig?

 • transparant film voor je printer (dat zijn van die vellen transparanten die je in school en congressen ziet )
 • waterschuurpapier
 • je favoriete spuitverf
 • acryllak of vernis
 • je favoriete tekenprogramma
 • wat creativiteit

Hoe gaan we te werk?

 1. Eerst ontwerpen we onze graphics die we er op willen plaatsen. Er zijn heel wat programma’s die bruikbaar zijn (photoshop, illustrator, gimp, etc…). Ik gebruik Inkscape, een gratis openbron vectorprogramma dat zich uitstekend leent voor dit werk.
  Om te vermijden dat de boorgaatjes voor de pots, schakelaar of led niet zouden overeenkomen met de graphic, printen we deze eerst af op gewoon papier. Hiermee kan je de nodige gaten eerst in de behuizing boren (je gebruikt het papier als boorgids).
 2. We schuren onze aluminium behuizing volledig op met waterschuurpapier. Eerst schuren we met grove korrel (250) tot alles mooi glad en vlak is en alle onregelmatigheden en putjes uit de behuizing zijn gewreven. Met een fijnere korrel (600) kunnen we alles mooi polijsten zodat de behuizing blinkt als een spiegel.
 3. Vervolgens gaan we over tot het lakwerk. We wassen eerste de behuizing met acetone. Vervolgens geven we de gehele behuizing een laag of 4 a 5 kleur (natuurlijk met de nodige droogtijd ertussen). Je mag hier rekenen op een hele dag.
 4. Als de verf mooi droog is, gaan we opnieuw schuren. Met een houtblokje schuren we het bovenvlak opnieuw op en verwijderen op die manier alle verf. Eerst met grove korrel, dan met lichte korrel.
  Het resultaat is dat je behuizing bovenaan in gepolijst aluminium is, enkel de zijkanten zijn geverfd.
 5. We printen onze graphic af op de transparant en snijden die zorgvuldig uit. Let op: de graphic moet op de korrelige zijde geprint worden!. Kijk ook of je printer hiervoor een speciale instelling heeft.
  Om te vermijden dat de transparant zou loskomen na verloop van tijd, snij ik ook de hoekjes eraf. Bovendien oogt het ook wat mooier dan die rechte hoekken.
 6. We spuiten een lichte laag lak of vernis op de bovenkant van de behuizing en laten die ietwat drogen (een minuut of 3). De droogtijd zorgt ervoor dat de transparant wat plakt op de behuizing wanneer je ze aanbrengt.
 7. Transparant er lichtjes op aan brengen, en aandrukken zodat er geen luchtbellen onder blijven zitten. Pas op dat je de transparant niet verschuift, want anders loopt je inkt uit. Als de transparant goed zit, kan je er een goede laag lak over aanbrengen om de randen te sluiten.
  Als het droog is (reken maar weer een hele dag), kan je nog wat lagen lak aanbrengen (4 à 5). Zeker op de bovenkant waar de transparant kleeft. Op die manier geef je het extra bescherming.
  Eénmaal alles droog, kan je de boorgaten voorzichtig uitsnijden met een stanley-mes. Maak hiermee geen ‘zaag’ beweging, want de kans bestaat dat rond de boorgaten de transparant loskomt.

Het resultaat mag er wezen, zo vind ik.
Hoewel het altijd voor verbetering vatbaar is 😉

     


home