home


DIAB (Dave In A Box)

DIAB is ontstaan vanuit een frustratie van teveel doosjes en kabels en miserie op mijn pedalboard. En ook vanuit toffe dingen te zien van anderen. Google maar es peter cornish, en je zal wel zien wat ik bedoel.

Diab is mijn poging.

diab

Diab is een reeks van fx in één grote behuizing. Er zitten er 7 in:

  • een fet pre-amp
  • een SHO
  • een fuzz face
  • een rat met ruetz-mod
  • een tubescreamer
  • een rebote delay 2.0
  • een easyvibe

Het ding is 50cm x 19 cm, en veel praktischer dan de spaghetti van doosjes, kabels, voedingsskabeltjes, etc…

Elk effect heeft zijn eigen input en output. Met patchkabels kan je er dus nog effecten tussen schakelen, of eventueel de volgorde veranderen.
Het chassis is een aluminium plaat van 25 bij 50 cm dat in een U-vorm is geplooid. Ik heb dit gedaan door eerst om de 3 cm op de plooilijn gaten te boren van 4mm diameter. Vervolgens met een slijpschijf de plooilijn wat verder ingegroefd. Op een werkbank zijn dan de randen geplooid.
Elk effect is true-bypass. Er is dus geen verlies van klankkleur.

diab

De Rat en Tubescreamer zijn 2 distortions voor één enkele unit. Bovenzijde is Tubescreamer, Onderkant is Rat (zie de close-up rechts). Je kan dus schakelen tussen ofwel Rat, ofwel Tubescreamer. In ‘Ratmodus’ kan je dan nog eens kiezen tussen welke soort distortion je wil: hard of zacht. Met hard wordt het signaal gelcipt met silicone-diodes (1n914).
Zachte distortion is met germanium-dioden (1n34).

Een andere tweak aan de Rat is de Reutz-mod. Met deze tweak kan je de distortion wat beter controleren en milderen. Net als de toon.
De meeste pcb’s zijn zelf ontworpen. De Rat en Rebote Delay zijn pcb’s van tonepad. Een pcb voor de Easyvibe is te vinden op geofex.

  

 


home